Al termine del corso gli studenti dovranno aver raggiunto i seguenti obiettivi:
1. conoscenza della biologia di base e del ciclo vitale dei patogeni umani batterici, virali e fungini.
2. comprensione dei meccanismi di virulenza microbica; basi genetiche e biochimiche dei meccanismi di resistenza agli antibiotici, e sensibilità
3. conoscenza delle diverse specie microbiche responsabili di infezione nell'uomo
4. comprensione ad un livello avanzato dei meccanismi di virulenza di alcuni patogeni
5. familiarizzazione con la diagnosi microbiologica di laboratorio
6. applicazione dei principi della metodologia epidemiologica
7. conoscenza dei metodi di prevenzione delle malattie infettive
7. conoscenza di fattori di rischio delle malattie cronico-degenerative
8. conoscenza dei metodi di promozione e prevenzione delle malattie cronico-degenerative
On completion of this course students will have:
1. knowledge and understanding of the basic biology and life cycles of human bacterial, viral and fungal pathogens,
2. an understanding of microbial virulence mechanisms; biochemical and genetic mechanisms of antimicrobial agent activity, microbial susceptibility and resistance to antimicrobial agents.
3. knowledge with the different species of organisms responsible for infectious disease
4. an understanding at an advanced level of virulence mechanisms of some pathogens
5. familiarization with laboratory diagnosis of infectious diseases
6. application of the principles of the epidemiological methodology
7. knowledge of the methods of prevention of infectious diseases
7. knowledge of risk factors of chronic-degenerative diseases
8. knowledge of the methods of promotion and prevention of chronic-degenerative diseases
Le conoscenze acquisite dallo studente saranno accertate e monitorate, durante il corso, mediante test e/o incontri concordati col docente.
The academic progress of the student will be verified and monitored, during the course, by using tests and/or meetings with lecturer.
Al termine del corso, lo studente avrà acquisito la capacità di applicare le conoscenze di microbiologia e igiene acquisite al proprio futuro ambito di lavoro.
By the end of the course, the student will be able to apply the acquired knowledges in Microbiology and Hygiene to his/her future work
L'avvenuta acquisizione di questa capacità sarà verificata mediante l'esame di fine corso.
The achievement of this ability will be tested by the final exam.
Attraverso il corso, lo studente potrà acquisire e sviluppare sensibilità ed attenzione alle tematiche di Microbiologia e Igiene in ambito di salute pubblica.
By the course, the student will acquire and develop awareness and attention to the issues of Microbiology and Hygiene in the setting of public health.
Sarà verificato il livello generale di partecipazione alle lezioni.
The general level of presence to the lessons wil be verified.
Di base.
Basic knowledge.
Lezioni frontali con ausilio di slide e filmati; scaricamento di materiale didattico e altro sul sito di elearning del corso; ricevimenti e messaggi in posta elettronica col docente
Lectures with visual aids such as slides and videos; downloading teaching materials and other educational materials from the elearning site of the course; meetings and emails with the lecturer.
Programma del modulo di MICROBIOLOGIA
Programma del Modulo di IGIENE
Definizione di Salute. Definizione e obiettivi dell’Igiene. Sanità Pubblica e Medicina Preventiva. Prevenzione primaria, secondaria, terziaria.
Organizzazione Sanitaria Internazionale. Il Servizio Sanitario Nazionale.
Fonti di dati e sistemi informativi. Indicatori delle condizioni sanitarie della popolazione.
Definizione di Epidemiologia: sugli studi epidemiologici e loro applicazione agli interventi preventivi.
Epidemiologia e prevenzione delle malattie cronico-degenerative
Epidemiologia generale delle malattie infettive.
Prevenzione delle malattie infettive.
Program of the module of MICROBIOLOGY
The microbial world, history of microbiology
General bacteriology: cytology and bacterial physiology; bacterial spore multiplication and growth; classification of bacteria of medical interest
General virology: structure of viruses; cellular infection and replication classification
General mycology: cellular organization and classification
Medical Parasitology
The infectious process: transmission and penetration routes of infectious agents
Mechanisms of bacterial pathogenicity: virulence factors, exotoxins, endotoxin
Mechanisms of viral pathogenicity: cytocidal infection, latent, persistent, cellular transformation
The immune system in infections: anti-bacterial, anti-viral, anti-parasitic immunity
Principles of laboratory diagnosis of infectious diseases: bacteriological, virological, mycological and parasitological tests. Serological tests.
Principles of anti-infective chemotherapy: anti-bacterial, anti-fungal, anti-viral drugs
Principles of immunotherapy and immunoprophylaxis: immune sera. Vaccines
Special microbiology: general characters, infection, disease, immunity of major bacteria, viruses, fungi and protozoa of medical interest.
Hospital infections
Program of the Hygiene Module
Definition of Health. Definition and objectives of Hygiene. Public Health and Preventive Medicine. Primary, secondary, tertiary prevention.
International Health Organization. The National Health Service.
Data sources and information systems. Indicators of population health conditions.
Definition of Epidemiology: on epidemiological studies and their application to preventive interventions.
Epidemiology and prevention of chronic-degenerative diseases.
Definition, characteristics, natural history. Risk factors: genetic, individual, environmental.
Epidemiology and prevention of cardiovascular diseases, cancer, COPD, diabetes, osteoporosis.
General epidemiology of infectious diseases.
Geographic distribution, causative agents, reservoirs and sources of infection, modes of transmission, vehicles and vectors.
Prevention of infectious diseases.
Interventions aimed at the sources of infection: notification, type of isolation, contumacial measures.
Interventions aimed at the environment: sterilization, disinfection, pest control.
Interventions aimed at the healthy population: active and passive immune prophylaxis, chemoprophylaxis.
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Principi di Microbiologia Medica III edizione, Casa Editrice Ambrosiana
Igiene e medicina preventiva. S. Barbuti, E. Bellelli, G.M. Fara, G.Giammanco. Monduzzi Editore Bologna
Igiene. C. Meloni. Casa Editrice Ambrosiana
Manuale dell’Igiene ambientale e territoriale. Giorgio Gilli. Casa Editrice Ambrosiana
Governare l’assistenza primaria. Gruppo di Lavoro Primary Health Care della Società Italiana di Igiene, Medicina Preventiva e Sanità Pubblica. Bruno Mondadori.
Principles of Medical Microbiology, III edition, Casa Editrice Ambrosiana
L'esame è composto da due prove scritte (una di Microbiologia ed una di Igiene), eseguite contemporaneamente. Le prove sono a quiz con risposte multiple e/o uno o più domande aperte a cui rispondere. L'esame ha una durata di circa 1 ora e mezzo e si intende superato quando entrambi gli scritti raggiungono la sufficienza. Il voto finale è una media dei voti ottenuti nelle due materie. Nel caso che solo uno dei due scritti risulti superato, lo studente può ripetere solo lo scritto della materia non superata anche a partire dall'appello successivo.
The exam is made up of two written tests (one test for Microbiology, one test for Hygiene), performed simultaneously. The written tests consist of more questions with multiple options and/or one or plus open questions. The exam is about one hour and a half long and will be passed when both written tests are sufficient. The final grade is the mean of grades obtained in the two tests. If one written test only is passed, the student will repeat the test of failed subject, also starting from the next round.