INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Anatomia dei denti e dei tessuti di sostegno e delle patologie dei tessuti duri e dei tessuti di sostegno.
OBIETTIVI DI APPRENDIMENTO-CONOSCENZE DEL SEMINARIO DI NUTRIZIONE E ALIMENTAZIONE:
conoscere i nutrienti, le Linee Guida, i concetti di BMI, LARN, piramide alimentare; conoscere le varie tipologie di diete (mediterranea, vegetariana, vegana, etc); conoscere le varie patologie collegate alla cattiva alimentazione; capire l’importanza della prevenzione alimentare per varie patologie; saper calcolare il proprio BMI; saper leggere le etichette nutrizionali; saper leggere grafici e articoli scientifici inerenti la nutrizione.
LEARNING OBJECTIVES - KNOWLEDGE OF THE INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
The student who succesfully completes the course will be able to demonstrate a solid knowledge of the principles of the infectious diseases and to be able to recognize infectious diseases that involve oral cavity.
LEARNING OBJECTIVES - KNOWLEDGE OF THE NUTRITION AND FEEDING SEMINAR:
know the nutrients, the Guidelines, the concepts of BMI, LARN, food pyramid; know the various types of diets (Mediterranean, vegetarian, vegan, etc); know the various diseases related to poor nutrition; understand the importance of food prevention for various diseases; know how to calculate your BMI; knowing how to read nutrition labels; know how to read graphics and scientific articles related to nutrition.
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Colloquio orale
MODALITA' DI VERIFICA DELLE CONOSCENZE DEL SEMINARIO DI NUTRIZIONE E ALIMENTAZIONE:
esercizi, domande durante le lezioni, esame-discussione finale
METHOD OF VERIFICATION OF THE INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
In the written exam (20 minutes, 15 multiple choice questions) the student's preparation on the different arguments that have been addressed during the course will be assessed.
Methods:
METHOD OF VERIFICATION OF THE KNOWLEDGE OF THE NUTRITION AND FEEDING SEMINAR:
exercises, questions during lessons, final exam-discussion
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Lo studente al termine del corso deve essere in grado di riconoscere le lesioni dei tessuti duri del dente e dei tessuti di sostegno
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
The student at the end of the course must be able to recognize lesions of the hard tissues of the tooth and supporting tissues
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Colloquio orale
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Oral interview
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Lo studente dovrà sviluppare sensibilità nei riguardi delle problematiche del paziente.
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
The student should develop sensitivity to the patient's problems.
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Sarà valutato il grado di accuratezza di approccio alla patologia dentaria.
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
The degree of accuracy of approach to dental pathology will be evaluated.
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Lo studente deve conoscere l'anatomia dentaria e dei tessuti di sostegno del dente.
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
The student must know the dental anatomy and supporting tissues of the tooth.
Delivery: face to face
Learning activities:
Attendance: Mandatory
Teaching methods:
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Presidi manuali per l'igiene orale
Presidi per la gestione dello spazio parodontale
Presidi chimici per il mantenimento della salute orale
I prodotti di rimineralizzazione dei tessuti duri
PROGRAMMA DEL SEMINARIO DI NUTRIZIONE E ALIMENTAZIONE
Nutrienti, dispendio energetico, BMI, calorie degli alimenti.
Linee guida, piramide alimentare, LARN, dieta mediterranea, particolari tipi di diete.
Patologie legate all'alimentazione.
Allergeni, additivi, Ogm, etichette nutrizionali.
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS PROGRAM
The course will provide the principles of pathogenesis, diagnosis and prevention of the most important infectious diseases in human caused by various microorganisms (bacteria, virus, fungi) with a particular focus on diseases that involve oral cavity.
NUTRITION AND FOOD SEMINAR PROGRAM
Nutrients, energy expenditure, BMI, food calories.
Guidelines, food pyramid, LARN, Mediterranean diet, particular diets.
Diet-related diseases.
Allergens, additives, GMOs, nutrition labels.
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Igienista Orale. Teoria e pratica professionale.
Cortesi Ardizzone V., Abbinante A.
Ed. Elsevier
BIBLIOGRAFIA O MATERIALE DIDATTICO DEL SEMINARIO DI NUTRIZIONE E ALIMENTAZIONE:
“Alimentazione e nutrizione umana”, Mariani Costantini A., Cannella C., Tomassi G.
“Igiene degli alimenti e nutrizione umana; la sicurezza alimentare”, Roggi C., Turioni G.,2003.
“Oltre la dieta, una nuova cultura per i disturbi alimentari”, Bauer B., Ventura M.
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Igienista Orale. Teoria e pratica professionale.
Cortesi Ardizzone V., Abbinante A.
Ed. Elsevier
READING LIST OR EDUCATIONAL MATERIAL OF THE NUTRITION AND FOOD SEMINAR:
• Bibliography / recommended texts for further information:
"Food and human nutrition", Mariani Costantini A., Cannella C., Tomassi G.
“Food hygiene and human nutrition; food safety ", Roggi C., Turioni G., 2003.
"Beyond diet, a new culture for eating disorders", Bauer B., Ventura M.
• SLIDES PROVIDED BY THE TEACHER
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Colloquio orale
MODALITA' D'ESAME DEL SEMINARIO DI NUTRIZIONE E ALIMENTAZIONE:
Colloquio orale
INDIVIDUAL TRAINED ORAL PROPHILAXIS:
Colloquio orale
METHOD OF EXAMINATION OF THE NUTRITION AND FEEDING SEMINAR: oral presentation