Modules | Area | Type | Hours | Teacher(s) | |
LABORATORIO PROFESSIONALIZZANTE+ CORSO OBBLIGATORIO SU “RISCHI PROFESSIONALI E LORO GESTIONE IN SICUREZZA SUL LAVORO ALLA LUCE DEL D. LGS . 81/08 E SUCCESSIVE MODIFICHE E INTEGRAZIONI”. | NN | LABORATORI | 45 |
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TIROCINIO I ANNO | MED/50 | Stage o Tirocini | 300 |
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Conoscere i rischi lavorativi per i tecnici della prevenzione.
Acquisire conoscenze sull'organizzazione, sulle varie attività che si svolgono in laboratorio e sulle modalità di esecuzione e significato delle analisi microbiologiche di alcune matrici (aria, acqua,superfici, alimenti).
The student will learn to use specific informatic packages and to manage data bases; He will be able to look for and query specific databases for norms, laws and regulations pertaining to his professional profile. He will learn the organization of the offices of the National Health System and the Prevention Departments and will participate in their activities.
Per la parte sui rischi in ambito lavorativo: test scritto di 30 domande a risposte multiple
Per la parte di "Laboratorio Professionalizzante: esame scritto - una domanda aperta su un argomento del programma
Per la parte tirocinio. Esame orale preso la sede della struttura ospitante. Può essere richiesta la preparazione di un project work
The student must demonstrate the ability to put into practice and to execute, with critical awareness, the activities illustrated or carried out under the guidance of the teacher during the course
Methods:
For the internship part: Oral exam taken at the headquarters of the host structure. The preparation of a project work may be required
Delivery: blended learning
Learning activities:
Teaching methods:
Per la parte sui rischi in ambito lavorativo, il programma è quello previsto dall'art. 37 del D.Lgs 81/2008 smi e dall'accordo Stato-Regioni del21/12/2011: 4 ore sugli aspetti generali in tema di prevenzione e sicurezza sul lavoro (concetti di rischio, danno, prevenzione e protezione; organizzazione della prevenzione aziendale, diritti, doveri e sanzioni per i vari soggetti aziendali; organi di vigilanza, controllo e assistenza); 12 ore in merito ai rischi professionali specifici (rischi infortunistici; rischi correlati all'uso degli impianti elettrici, delle attrezzature di lavoro, dei videoterminali; rischi presenti nei luoghi di lavoro; rischi derivanti dall'esposizione ad agenti chimici, fisici e biologici, dalla movimentazione manuale dei carichi e dai movimenti ripetitivi, dallo stress lavoro correlato; normativa a tutela delle “lavoratrici madri”)
Laboratorio Professionalizzante -
Il laboratorio: organizzazione e descrizione delle attrezzature utilizzate: incubatori, cappe a flusso laminare, microscopi, nilance, bagni termostatici, spettrofotometri, pHmetri, termociclizzatori, omogeneizzatori, etc.
Materiali monouso (piastre, pipette, anse, bacchette, etc.).
Modalità e caratteristiche dei principali sistemi di sterilizzazione per i materiali utilizzati in laboratorio: vapore saturo sotto pressione, stufa a secco, radiazioni ionizzanti, ossido di etilene.
Rischio Biologico e classi di rischio degli agenti biologici. Tipologie di contenimento.
Terreni di coltura: composizione e caratteristiche dei terreni differenziali, selettivi e non selettivi. Tecniche di semina e modalità di incubazione delle colture microbiche.
Identificazione dei microrganismi: morfologica, biochimica, sierologica, molecolare.
Microrganismi indicatori: caratteristiche e ruolo nelle analisi microbiologiche di varie matrici.
Analisi microbiologiche di matrici ambientali: aria, acqua, superfici. Modalità di esecuzione del campionamento e degli esami microbiologici, lettura dei risultati e loro interpretazione.
Analisi microbiologiche di matrici alimentari: modalità di esecuzione del campionamento e degli esami microbiologici, lettura dei risultati e loro interpretazione.
Cenni di biologia molecolare: descrizione di alcune metodiche (PCR, Multiplex PCR, Real-Time PCR, PFGE) e loro applicazione a fini epidemiologici
Tirocinio I anno
Le finalità del tirocinio sono quelle di consentire allo studente di acquisire, anche attraverso un maturato di esperienze dirette, la conoscenza teorica-pratica dei processi lavorativi, delle azioni di prevenzione e di bonifica volte alla tutela e sicurezza dei lavoratori e della popolazione in generale.Gli obiettivi del tirocinio, di seguito indicati e suddivisi per Settore, riguardano l’intero triennio.
Alla luce di quanto sopra il tirocinio è da considerarsi un percorso formativo unico, di durata triennale, i cui obiettivi annuali però individuati in maniera specifica per ogni singolo studente e/o gruppi di studenti.
Prevenzione igiene e sicurezza nei luoghi di lavoro
Al termine del tirocinio lo studente dovrà essere in grado di conoscere :
Sicurezza alimentare e Sanità pubblica veterinaria
Al termine del tirocinio lo studente dovrà essere in grado di conoscere:
Igiene Pubblica
Al termine del tirocinio lo studente dovrà essere in grado di conoscere:
to use specific informatic packages and to manage data bases; to look for and query specific databases for norms, laws and regulations pertaining to his professional profile; to learn the organization of the offices of the National Health System and the Prevention Departments and participate in their activities
The program of the part on risks in the workplace, addresses the general aspects of prevention and safety at work (concepts of risk, damage, prevention and protection, etc.); and specific professional risks (accident risks; risks related to the use of electrical systems, work equipment, video terminals; risks deriving from exposure to chemical, physical and biological agents, etc.)
Professionalising laboratory
Laboratory organization and description of the used equipment: incubators, biological safety hoods, microscopes, thermostatic baths, spectrophotometers, pH meters, thermal cyclers, homogenizers, etc. Disposable and non-disposable consumables (plates, pipettes, loops, rods, etc.)
Authorization and Accreditation
Characteristics and operating modes of the main sterilization systems for laboratory consumables: direct flame, saturated steam under pressure, dry stove, ionizing radiation, ethylene oxide.
Classification and characteristics of microorganisms. Biological risk, risk classes of biological agents and types of containment.
Liquid, solid, semi-solid culture media. Composition and characteristics of differential, selective and non-selective media. Inoculation techniques and incubation methods for microbial cultures.
Microorganisms identification: morphological, biochemical, serological, molecular.
Indicator microorganisms: characteristics and role in the analysis of various matrices.
Microbiological analysis of environmental matrices: air, water, surfaces. Sampling procedures, microbiological tests, reading and interpretation of the analysis results.
Microbiological analysis of food matrices: sampling methods, microbiological tests, reading and interpretation of the results.
Elements of molecular biology: description of some methods (PCR, Multiplex PCR, Real-Time PCR, PFGE) and their application for epidemiological purposes.
Internship I yearThe purposes of the internship are to allow the student to acquire knowledge and skills through a direct experience.The general objectives indicated below and divided by Sector concern the entire three-year period.Hygiene and safety prevention in the workplacetheoretical and practical knowledge of work processes, prevention and remediation actions aimed at the protection and safety of workers; Food safety and veterinary public healthknowledge on the application of the rules on food safety, veterinary public health; Public hygienemain risk factors present in living environments and prevention measures for air, water and soil pollution (soil and housing hygiene) and the general population.In light of the above, the internship is to be considered a unique training course, lasting three years, whose annual objectives, however, are addressed specifically for each individual student and / or group of students.
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Food safety and veterinary public health At the end of the internship the student must be able to know: the articulation of the main processes affecting the food chain: from the acquisition of raw materials, to the processing and marketing of the product. the principles of HACCP and their application within each phase of the production process, including the identification of critical points and the measures to be implemented to keep the risk under control. the current legislation on the health and hygiene safety of food and feed, the roles and functions of the stakeholders: food operator, control authority, etc., the methods for drafting and evaluating self-control plans in the context of food chains such as, for example, dairy, beef, fish products, etc. the methods for carrying out official controls of food and feed: audits, inspections, sampling for analysis, etc. the sampling methods of food and feed matrices within the various production contexts (recognized FBO, registered FBO, primary production, etc.) the legislation concerning the supervision and control activity by the Prevention Technician who operates in the field of veterinary public health. the rapid alert system for food and feed in force within the member states of the EEC the functions and responsibilities of the Prevention Technician in charge of the supervision and control of the application of the rules on food safety-veterinary public health and the qualification of Judicial Police Officer.
Public Hygiene At the end of the internship the student must be able to know: the main risk factors present in living environments and the prevention measures to be put in place to protect citizens against air, water and soil pollution (soil and built-up hygiene) the rules, regulations and their application for the protection of the health of the population and users in the activities of personal, sports, recreational, hospitality, school and health services. the rules, methods and tools for checking the quality of water (for human consumption, bathing, thermal waters) in order to protect human health from the effects deriving from its contamination. the rules and regulations relating to waste disposal the rules, regulations, tools inherent to the risks arising from the presence or use of products potentially dangerous to human health (asbestos, plant protection products, toxic gases, etc.) the rules, regulations, on building hygiene and their application in surveillance activities (habitability, usability, accommodation certifications, etc.) the functions and responsibilities of the Prevention Technician in charge of the supervision and control of the application of the rules on public hygiene and the qualification of Judicial Police Officer.
Per la parte sui rischi in ambito lavorativo, il materiale didattico è costituito dal testo del D.Lgs 81/2008 smi scaricabile, in formato pdf , dal sito del Ministero del Lavoro e dalle slides fornite dal docente
Per la parte di "Laboratorio Professionalizzante" il materiale didattico viene fornito dal docente
Per il tirocinio il materiale didattico viene fornito dai tutor e dal docente
the proper documentation will be indicated or provided
Per la parte sui rischi in ambito lavorativo: è obbligatoria la frequenza ad almeno il 90% delle ore di lezione frontale.
Per la parte sui rischi in ambito lavorativo: test scritto di 30 domande a risposte multiple, per superare il test è necessario rispondere correttamente ad almeno il 70% delle domande.
Per la parte di "Laboratorio Professionalizzante": esame scritto - una domanda aperta su un argomento del programma
Per il Tirocinio: discussione di una tesina e integrazione con prova orale
For the Internship: discussion of a thesis and integration with oral exam
Per il primo anno sono previste 300 ore di tirocinio