Modules | Area | Type | Hours | Teacher(s) | |
Corso obbligatorio su "Rischi professionali e loro gestione in sicurezza sul lavoro alla luce del D. Lgs. 81/08" | NN | LABORATORI | 16 |
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LABORATORIO PROFESSIONALIZZANTE | NN | LABORATORI | 30 |
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TIROCINIO I ANNO | MED/49 | Stage o Tirocini | 150 |
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L’ attività di tirocinio è finalizzata alla conoscenza dei principi basilari di corretta alimentazione e nutrizione nei soggetti sani.
The internship is aimed at the knowledge of the basic principles of proper nutrition and nutrition in healthy individuals.
test a risposta multipla
multiple choice test
Lo studente deve essere in grado di:
The student must be able to: correctly place various foods in food groups based on their main nutrients recognize the weights of foods proposed in the photograph and relate them to the portions indicated in the "Guidelines for a healthy Italian diet" calculate isoenergetic, isoglycidic, isoproteic and isolipidic equivalence tables of foods know how to recommend home measurements and indicate variations in cooking weights use the LARNs (italian RDA) and food composition tables for the development of diets for healthy individuals perform the bromatological calculation of some recipes develop a weekly menu for the community in compliance with the "Guidelines for healthy Italian nutrition" identify the general skills and general areas of the dietician
Durante le lezioni verranno svolti esercizi su grammature, kcal, percentuali,equivalenze degli alimenti
exercises on weights, kcal, percentages, equivalences of foods
Lo studente deve avere conoscenze di matematica
The student must have knowledge of mathematics
Lezioni frontali e laboratori durante il quale si svolgeranno gli esercizi su tabelle di composizione degli aliemti, LARN e Linne guida per una corretta alimentazione italiana
exercises during lectures and workshop on tables of composition of the aliemti, LARN and Linne guide for a correct Italian diet
La professione del dietista in Italia
La professione del dietista nel mondo Le tabelle di composizione degli alimenti
Linee Guida per una sana alimentazione italiana
I LARN (Lievlli di assunzione raccomandati dei Nutrienti)
Antropometria
Il Metablolismo Basale: misurazione e stima. Fabbisogno energetico
Calcolo di giornate alimentari nel soggetto sano: adulto, bambini, anziani
La ristorazione collettiva con particolare riguardo a quella ospedaliera
The profession of the dietician in Italy
The profession of the dietician in the world.
Tables of food composition
Guidelines for a healthy Italian diet
I LARN (Recommended intake levels of Nutrients)
Anthropometry
Basal Metablolism: measurement and estimation.
Energy requirements
Calculation of eating days in the healthy subject: adult, children, elderly
The collective catering with particular regard to the hospital one
Linee Guida per una sana alimentazione italiana www.crea.gov
Manuale di tecniche dietetiche, Adami e Gradaschi. Società Editrice Universo
Tabelle di composizione degli alimenti, Vitale e Giacco. Ed. Idelson-Gnocchi
Guidelines for healthy Italian nutrition www.crea.gov
Manual of dietary techniques, Adami and Gradaschi. Universe Publishing Company
Food composition tables, Vitale and Giacco. Ed. Idelson-Gnocchi
test a risposta multipla
multiple choice test