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MICROBIOLOGY APPLIED TO ANIMAL PRODUCTION
BARBARA TURCHI
Academic year2023/24
CourseANIMAL PRODUCTION SCIENCE AND TECHNOLOGY
Code133GG
Credits6
PeriodSemester 2
LanguageItalian

ModulesAreaTypeHoursTeacher(s)
MICROBIOLOGIA APPLICATA ALLE PRODUZIONI ANIMALIVET/05LEZIONI66
BARBARA TURCHI unimap
Obiettivi di apprendimento
Learning outcomes
Conoscenze

Il corso è finalizzato all’acquisizione di concetti di base relativi alla microbiologia applicata con particolare riferimento alle produzioni zootecniche. A questo scopo saranno affrontate tematiche relative al ruolo dei microrganismi e del loro metabolismo nell'ambito di diverse nicchie ecologiche ed ambiti produttivi (microbiologia del suolo, del rumine, degli alimenti ad uso zootecnico e degli alimenti fermentati di origine animale). Saranno inoltre fornite nozioni relative alle problematiche igienico-sanitarie degli allevamenti destinati alla produzione di latte e carne, nonchè nozioni concernenti gli strumenti utili per l'identificazione batterica e lo studio della biodiversità microbica.

Knowledge

The course is aimed at acquiring basic concepts relating to applied microbiology with particular reference to livestock production. To this end, issues relating to the role of microorganisms and their metabolism in various ecological niches and production areas will be addressed (microbiology of soil, rumen, foods for livestock use and fermented foods of animal origin). Furthermore, notions relating to the hygienic-sanitary problems of farms intended for the production of milk and meat will be provided, as well as notions concerning the useful tools for bacterial identification and the study of microbial biodiversity.

Modalità di verifica delle conoscenze

Durante lo svolgimento del corso, saranno promossi momenti di confronto e discussione con gli studenti al fine di verificare il grado di apprendimento delle tematiche trattate durante le lezioni frontali, le esercitazioni in laboratorio e le lezioni fuori sede.

 

 

Assessment criteria of knowledge

During the course, moments of discussion and information sharing with students will be promoted in order to verify the level of the learning process concerning the topics covered during the lectures, laboratory exercises and off-site lessons.

Capacità

Al termine del corso gli studenti saranno in grado di comprendere il ruolo del metabolismo microbico nell’ambito di diverse nicchie ecologiche/attività produttive; valutare l'impatto di microrganismi virtuosi e non sulle produzioni animali; applicare correttamente metodiche di laboratorio per identificare, enumerare e caratterizzare i microrganismi isolati da diversi tipi di campioni biologici (insilati, latte, carne etc); interpretare correttamente i risultati di analisi di laboratorio; effettuare una adeguata ricerca bibliografica relativa alle tematiche affrontate nel corso; analizzare un articolo scientifico, riuscendo a carpirne le informazioni rilevanti per lo scopo prefissato; effettuare collegamenti trasversali con altre discipline, in particolar modo con l'igiene veterinaria e la microbiologia degli alimenti di origine animale.

 

Skills

At the end of the course, students will be able to understand the role of microbial metabolism within different ecological niches and production activities; to evaluate the impact of protechnological and unwanted microorganisms on animal productions; correctly apply laboratory methods to identify, enumerate and characterize microorganisms isolated from different types of biological samples (silage, milk, meat etc); correctly interpret the results of laboratory analysis; carry out an adequate bibliographic researches concerning different issues addressed in the course; analyzing a scientific article, succeeding in tapping the relevant information for the intended purpose; carry out transversal links with other disciplines, in particular with veterinary hygiene and microbiology of food of animal origin.

Modalità di verifica delle capacità

La verifica delle capacità verrà effettuata da parte del docente mediante l'osservazione degli studenti durante varie attività pratiche effettuate nell'ambito delle lezioni in aula (ricerca e lettura guidata di articoli scientifici), lezioni fuori sede ed attività in laboratorio.

Assessment criteria of skills

The assessment of the acquired skills will be carried out by observing the students during various practical activities performed during the classroom lessons (research and reading of scientific articles), off-site lessons and laboratory activities.

Comportamenti

Al termine del corso lo studente sarà in grado di applicare concetti di microbiologia generale in un ambito pratico-professionale; esercitare un'attività pratica (di gruppo o individuale) secondo le buone pratiche di laboratorio e secondo le norme di sicurezza; individuare le metodiche di analisi microbiologiche più adeguate al fine di raggiungere un obiettivo prefissato o risolvere un problema; effettuare una corretta ricerca bibliografica; avere le competenze minime per poter visitare un’azienda/allevamento compatibilmente con le norme di sicurezza.

 

 

Behaviors

At the end of the course, the student will be able to apply general microbiology concepts in a practical and professional environment; carry out a practical activity (in group or individually) according to good laboratory practices and safety standards; identify the most suitable microbiological analysis methods in order to reach a predetermined goal or to solve a problem; make a proper bibliographic search; have the minimum skills to be able to visit a farm/breeding in accordance with the safety standards.

Modalità di verifica dei comportamenti

Durante le sessioni di laboratorio, che solitamente si svolgono in gruppo, sarà valutata le capacità degli studenti di saper organizzare il lavoro, pianificando correttamente gli esperimenti e definendo le mansioni di ciascun membro del gruppo. Al termine del lavoro, sarà valutato il grado di accuratezza delle attività svolte.

Durante le lezioni in aula sarà invece stimolata la discussione relativa alle tematiche affrontate e, all'occasione, sarà richiesta un'estemporanea ricerca bibliografica, in modo da verificare la capacità degli studenti di fare riscorso a fonti bibliografiche attendibili, individuare il materiale bibliografico più opportuno e carpire velocemente le informazioni essenziali.

Assessment criteria of behaviors

During laboratory sessions, which usually take place in a group, the students' ability to organize the work, correctly planning experiments, and defining the tasks of each member of the group will be evaluated. Once the task has been completed, the degree of accuracy will be evaluated.

During the lessons in the classroom, discussion on topics will be stimulated and, on occasion, students will be requested to carry out an extemporary bibliographic research in order to verify their ability to find reliable bibliographic sources, focus on the most appropriate bibliographic material and quickly get the essential information.

Prerequisiti (conoscenze iniziali)

I prerequisiti fondamentali sono riconducibili ai concetti di microbiologia generale, con particolare riferimento al metabolismo microbico.

Prerequisites

Basic prerequisites: concepts of general microbiology, with particular reference to microbial metabolism.

Teaching methods

Delivery: face to face

Learning activities:

  • attending lectures
  • participation in seminar
  • individual study
  • Laboratory work
  • Other

Attendance: Advised

Teaching methods:

  • Lectures
  • Seminar
  • laboratory
  • Other
Programma (contenuti dell'insegnamento)

LEZIONI FRONTALI

  • Microbiologia del suolo e cicli biogeochimici: carbonio, azoto, zolfo e fosforo, la colonna di Winogradskij (8 ore);
  • Microbiologia del processo di compostaggio (2 ore);
  • Il trattamento biologico delle acque reflue: impianti di depurazione, rimozione biologica dei nitrati e dei fosfati. I fattori che influenzano la depurazione biologica (4 ore);
  • Produzione di biogas, metanogenesi: fase idrolitica, acidogena, metanica. Metabolismo dell’idrogeno nei digestori; cenni relativi al ciclo dell'azoto e del fosforo (2 ore);
  • Microbiologia degli insilati. Microrganismi utili, alteranti e patogeni. Micotossine (8 ore);
  • Microbiologia del rumine: batteri ad attività cellulosolitica, amilolitica, pectinolitica, lipolitica, proteolitica e zucchero-fermentante; microrganismi utilizzatori di acido lattico e produttori di metano (4 ore);
  • Microbiologia lattiero-casearia: caratteristiche igienico-sanitarie degli allevamenti destinati alla produzione di latte. Profilo microbiologico del latte crudo e cellule somatiche. I microrganismi nei processi di caseificazione. I batteri lattici, lieviti e muffe nelle produzioni casearie (16 ore);
  • Microbiologia delle carni fermentate. Caratteristiche igienico-sanitarie degli allevamenti destinati alla produzione della carne. I microrganismi nella produzione della carne, contaminazioni endogene ed esogene. La produzione di salumi fermentati: microrganismi di interesse tecnologico. Gli starter nei salumi fermentati (6 ore);
  • Saranno infine fornite indicazioni e procedure di sicurezza per le attività di didattica pratica previste durante il corso (rischio biologico, rischio chimico etc)

ESERCITAZIONI E LEZIONI FUORI SEDE

  • esame batteriologico a partire da varie matrici, quali ad esempio latte e prodotti lattiero-caseari, carni fermentate, acque, insilati etc. (8 ore)
  • visita presso realtà produttive di interesse (es. impianti compostaggio, digestori anaerobi etc) (8 ore)

 

 

Syllabus

FRONTAL LESSONS

  • Soil microbiology and biogeochemical cycles: carbon, nitrogen, sulfur and phosphorus, the Winogradskij column (8 hours);
  • Microbiology of the composting process (2 hours);
  • Biological wastewater treatment: purification plants, biological removal of nitrates and phosphates. Factors that influence biological purification (4 hours);
  • Biogas production, methanogenesis: hydrolytic, acidogenic, methane phase. Hydrogen metabolism in digesters; notes on the nitrogen and phosphorus cycle (2 hours);
  • Microbiology of silage. Useful, spoiling and pathogenic microorganisms. Mycotoxins (8 hours);
  • Microbiology of the rumen: bacteria with cellulolytic, amylolytic, pectinolytic, lipolytic, proteolytic and sugar-fermenting activities; lactic acid-using and methane-producing microorganisms (4 hours);
  • Dairy microbiology: hygienic-sanitary characteristics of farms intended for milk production. Microbiological profile of raw milk and somatic cells. Microorganisms in cheesemaking processes. Lactic bacteria, yeasts and molds in dairy production (16 hours);
  • Microbiology of fermented meats. Hygienic-sanitary characteristics of farms intended for meat production. Microorganisms in meat production, endogenous and exogenous contamination. The production of fermented cured meats: microorganisms of technological interest. Starters in fermented cured meats (6 hours);
  • Finally, indications and safety procedures will be provided for the practical teaching activities planned during the course (biological risk, chemical risk, etc.)

OFF-SITE EXERCISES AND LESSONS

  • bacteriological examination starting from various matrices, such as milk and dairy products, fermented meats, water, silage etc. (8 hours)
  • visit to production facilities of interest (e.g. composting plants, anaerobic digesters, etc.) (8 hours)
Bibliografia e materiale didattico

Poli, Cocilovo, Dall' Ara, Martino, Ponti - Microbiologia e Immunologia Veterinaria (2005), Elsevier - Masson EDIZIONI

Barbieri, Bestetti, Galli, Zanoni - Microbiologia ambientale ed elementi di ecologia microbica (2008), Casa Editrice Ambrosiana;

Mucchetti, Neviani- Microbiologia e tecnologia lattiero casearia (2006), Ed. Tec. Nuove, Milano;

Zambonelli, Papa, Romano, Suzzi e Grazia, Microbiologia dei salumi (1992), Edagricole

Bibliography

Poli, Cocilovo, Dall' Ara, Martino, Ponti - Microbiologia e Immunologia Veterinaria (2005), Elsevier - Masson EDIZIONI

Barbieri, Bestetti, Galli, Zanoni - Microbiologia ambientale ed elementi di ecologia microbica (2008), Casa Editrice Ambrosiana;

Mucchetti, Neviani- Microbiologia e tecnologia lattiero casearia (2006), Ed. Tec. Nuove, Milano;

Zambonelli, Papa, Romano, Suzzi e Grazia, Microbiologia dei salumi (1992), Edagricole

Indicazioni per non frequentanti

Il corso non prevede l'obbligo di frequenza. Tuttavia la frequenza facilita molto l'acquisizione delle competenze ed è consigliata dal docente. Per coloro che non frequentano le lezioni, l'acquisizione del materiale didattico e le modalità d'esame sono quelle indicate nei paragrafi precedenti.

Il docente è a disposizione per chiarimenti e ogni supporto necessario alla preparazione dell'esame.

Per l'iscrizione all'esame è necessario che lo studente si iscriva on line sulla piattaforma Valutami di UNIPI (https://esami.unipi.it/esami2/index.php) e segua tutte le indicazioni e le informazioni fornite dal docenti.

Non-attending students info

The course does not require attendance. However, attendance facilitates the acquisition of skills and is recommended by the teacher. For those who do not attend the lessons, the acquisition of the teaching material and the exam methods are those indicated in the previous paragraphs.

The teacher is available for clarifications and any support necessary for preparing for the exam.

To register for the exam, the student must register online on the UNIPI Evaluation Me platform (https://esami.unipi.it/esami2/index.php) and follow all the instructions and information provided by the teachers.

Modalità d'esame

L'esame finale è composto da una prova orale della durata di circa 20 minuti. Tale prova consisterà in un colloquio tra il candidato ed il docente in merito a varie tematiche affrontate durante il corso, aspirando non solo alla mera esposizione di concetti e definizioni, ma anche ad una adeguata proprietà di linguaggio, concisione, chiarezza e capacità di effettuare collegamenti tra le diverse tematiche oggetto di studio.

 

Assessment methods

The final exam consists of an oral test of about 20 minutes. This test will consist of an interview between the candidate and the teacher on various topics dealt with during the course, aspiring not only to mere exposition of concepts and definitions, but also to an adequate language, conciseness, clarity and ability to make connections among the various subjects studied.

 

Updated: 25/06/2024 13:07