Modules | Area | Type | Hours | Teacher(s) | |
INNOVAZIONE IN ORTOFLORICOLTURA | AGR/04 | LEZIONI | 64 |
|
Al termine del corso:
The student who completes the course successfully will be able to demonstrate a solid knowledge of the main issues related to technical and agronomic aspects tied to the various types of products, including flowers, vegetables, bedding plants and ornamental plants crops with particular attention to best management of resource (water, nutrient, etc.) in relation to different growing system (conventional, integrated and soilless culture).
Per l'accertamento delle conoscenze saranno svolti dei test e degli incontri tra il docente e gli studenti che si svolgeranno con prove di accertamento finalizzate alla valutazione delle conoscenze acquisite.
For the assessment of the knowledges ongoing oral tests will be carried out, besides meetings between the teacher and the students by means of lessons aimed at evaluating the gained information.
Al termine del corso:
At the end of the course the student will acquire skills and knowledges for passing the examination and also ability and learning methods suitable for the upgrading and continuous promotion of skills in the vegetbales and floriculture crops.
Durante lo svolgimento del corso vengono effettuate domande di di accertamento durante le quali lo studente dovrà dimostrare di aver appreso le nozioni fondamentali degli argomenti trattati a lezione.
During the course assessement lessons will be carried out during which the student must prove to have acquired the ability to solve basics of the topics covered in class.
Alla fine del corso lo studente potrà acquisire e/o sviluppare:
At the end of the course the student will acquire and/or develop:
La verifica dei comportamenti sarà effettuata:
durante le esercitazioni di accertamento finalizzate a valutare il comportamento dello studente di fronte alle problematiche poste dal docente
The behaviour verification will be carried out during the assessment exercieses posed by the teacher.
Per affrontare l'insegnamento di Innovazioni in ortofloricoltura sono necessarie le conoscenze iniziali di: Principi generali di orticoltura e floricoltura, Agronomia Generale, Fisiologia Vegetale.
The course require initial knowledges concerning:
General Agronomy, Plant Physiology, Soil Chemistry.
Saranno illustrate le principali problematiche del settore ortofloricolo valutando gli aspetti produttivi ed organizzativi.
Gli aspetti produttivi delle diverse colture saranno affrontati in termini di una razionale programmazione della produzione dal punto di vista spazio-temporale, e valutando nello stesso tempo, le caratteristiche quanti-qualitative delle produzioni in funzione di una maggiore efficienza delle risorse impiegate nel processo produttivo e della riduzione dell'impatto ambientale determinato da questo tipo di coltivazioni. Nella trattazione dei vari argomenti verrà data ampio risalto alle tecniche innovative e maggiormente ecosostenibili. Il corso prevede lezioni, dimostrazioni o esercitazioni, per un totale di 6 CFU (64 h).
Programma dettagliato del corso
1 Il settore dell’ortofloricoltura: importanza economica e nell’ambito del panorama italiano e mondiale.
2 Tecniche di coltivazione in pieno campo (disciplinare di produzione integrata, biologica);
3 La coltivazione in coltura protetta e brevi cenni sul controllo clima (in terreno o fuori suolo).
4 La coltivazione fuori suolo: descrizione delle principali tecniche idroponiche e delle colture su substrato; la scelta dei substrati, il rifornimento dei nutrienti, i controlli periodici da effettuare; il problema dell’asfissia radicale e la sua risoluzione.
5 Gestione dell’irrigazione con metodi tradizionali e metodi innovativi (Decision Support System, sonde dielettriche, modelli matematici per il calcolo della evapotraspirazione).
6 Gestione della concimazione delle colture ortofloricole con metodi tradizionali e metodi innovativi: descrizione delle grandezze necessarie per il calcolo di un piano di concimazione. Approccio predittivo (piano di concimazione) o correttivo (uso di una soluzione nutritiva e periodici analisi dell’estratti acquoso). Concimi a lento rilascio e a cessione controllata.
7 Programmazione della produzione e della fioritura: influenza della luce e della temperatura sulla crescita e produzione; descrizione e importanza pratica dei gradi giorno, del fotoperiodo, del termoperiodo. Caso studio del crisantemo e di una bulbosa.
8 Metodi tradizionali e innovativi nella Post-harvest dei prodotti ortofloricoli: metodi di conservazione post-raccolta degli ortaggi, trattamenti post-raccolta per aumentare la shelf-life del fiore reciso.
9 Parte speciale. Saranno prese in esame alcune colture ortive e floreali fra le più importanti, facendo, per ognuna di esse, un breve inquadramento botanico, la descrizione delle esigenze pedoclimatiche e della loro propagazione, della tecnica colturale tradizionale e di quella innovativa, con particolare riguardo al contenimento dell’impatto ambientale. Ortive: pomodoro da mensa e da industria, patata, pisello per la surgelazione, melone, melanzana, ortaggi da foglia (cavoli, spinaci, e lattuga). Colture floricole: rosa, gerbera, crisantemo, bulbose, ranuncolo e anenome, calla, colture da fronda recisa. Colture piante ornamentali e aromatiche
10 Esercitazioni: sono previste durante il corso esercitazioni per il calcolo di piani di concimazione tradizionali con concimi granulari, piani di concimazione con fertirrigazione, calcolo di un piano irriguo, e sulla programmazion. Analisi sulla qualità delle produzioni orticole. E’ prevista almeno 1 visita ad aziende specializzate nel settore ortofloricolo
The main problems of the horticulture sector will be explained by evaluating the productive and organizational aspects.
The productive aspects of the different crops will be addressed in terms of a rational programming of production from a space-time point of view, while evaluating, the quantitative-qualitative characteristics of the production in the function of a greater efficiency of the resources used in the production process and the reduction of the environmental impact determined by this type of crops. In dealing with the various topics, the emphasis will be placed on innovative and more eco-sustainable techniques. The course includes lectures, demonstrations or exercises, for a total of 6 CFUs (64 hours).
Detailed course program
1 The sector of horticulture: economic importance in Italy and in the world.
2 Techniques of cultivation in the open field (disciplinary of integrated production, organic);
3 Cultivation in protected cultivation and short tips on climate control (in soil or soilless).
4 Soilless cultivation: description of the main hydroponic and substrate techniques; the choice of the substrate, the supply of nutrients, the periodic checks to be carried out; the problem of radical asphyxiation and its solution.
5 Irrigation management with traditional methods and innovative methods (Decision Support System, dielectric sensors, model for the prediction of evapotranspiration).
6 Management of fertilization of vegetable crops with traditional and innovative methods: description of the amounts required for the calculation of a fertilization plan. Predictive approach (fertilization plan) or corrective (use of a nutrient solution and periodic analyses of the aquatic extract). Slow-and controlled release fertilizers.
7 Production and flowering planning: influence of light and temperature on growth and production; description and practical importance of day degrees, photoperiod, thermoperiod. Case study of chrysanthemum and a bulb crop.
8 Traditional and innovative methods in the post-harvest of horticultural products: vegetable conservation methods after harvest, post-harvest treatments to increase the shelf-life of the cut flower.
9 Special Part. Some horticultural and floral crops will be considered among the most important, making, for each of them, a short botanical framework, the description of the pedoclimatic needs and their propagation, the traditional and innovative cultivation technique with particular regard to the reduction of the environmental impact. Vegetables: table and processing tomato, potatoes, melon, strawberries, leafy vegetables (cabbages, spinach, and lettuce). Flower crops: rose, gerbera, chrysanthemum, bulbs, ranunculus, calla, crops of chopped fronda. Crop ornamental and aromatic plants
10 Exercises: Exercises are provided during the course for the calculation of traditional fertilization plans with granular fertilizers, fertilizing plans with fertilization, the calculating of an irrigation plan, and on programming. Analysis of the quality of horticultural productions. At least 1 visit to companies specialized in the vegetable and vegetable sector is planned
La frequenza del corso non è obbligatoria, ma è utile ai fini di una rapida preparazione dell’esame, che si basa sugli appunti raccolti a lezione e sul materiale didattico distribuito dal docente durante il semestre.
Bibliography
Tutto il materiale didattico è messo a disposzione sul portale di E-learning e gli studenti non frequantanti possono seguire lo svolgimento delle lezioni. E' consigliato prima di iniziare a studiare l'esame contattare il docente per eventuali indicazioni del materiale consigliato per lo studio.
All lecture materials are available on the E-learning portal and non-attending students can follow the progress of the course. It is recommended before starting to study for the exam, to contact the professor for some recommendations about study.
La verifica finale sarà orale e potrà essere integrata con un progetto o tesina ed il voto sarà espresso in trentesimi.
In genere l'esame si svolge in cinque parti: 1) domanda fatta dal docente su un argomento del programma proposto dallo studente; 2) domande fatte dal docente su argomenti del programma; 3) svolgimento di un esercizio numerico fra quelli eseguiti durante le esercitazioni del corso e 5) riconoscimento di 4 specie fra un elenco di specie fornito agli studenti del corso.
The final examination will be oral and may be supplemented by a project or paper, and the grade will be given in 30/30.
Generally, the exam will consist of five parts: 1) a question asked by the professor on a topic from the syllabus proposed by the student; 2) questions asked by the professor on topics from the syllabus; 3) a numerical exercise from among those performed during the course exercises and 5) recognition of 4 species from a list of species provided to students in the course.
IL corso è incompatibile con l'esame "Orticoltura di precisione e sistemi protetti"
The course is incompatible with the course "Precision Horticulture and Protected Systems"