Modules | Area | Type | Hours | Teacher(s) | |
METODOLOGIE CHIMICHE, BIOCHIMICHE E BIOANALITICHE PER LO STUDIO DELLE PROTEINE | CHIM/01 | LEZIONI | 24 |
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Il corso si propone di fornire un approccio integrato multi-tecnica per l’analisi di proteine in matrici biologiche complesse. La scelta della tipologia di analita, le proteine, è dovuta alla vastità delle problematiche analitiche ad esse connesse in chimica clinica, ambientale, chimica degli alimenti, farmaceutica, chimica dei beni culturali, biotecnologie e chimica forense provenienti dal mondo della ricerca e dell’industria.
L’obiettivo del corso è quello di fornire allo studente le conoscenze per scegliere la metodologia di conservazione, trattamento del campione proteico e la tecnica analitica più idonea per l’ottenimento di dati affidabili compatibilmente con l’obiettivo da raggiungere (preparativo o analitico). Tale obiettivo verrà raggiunto attraverso la trattazione degli argomenti di seguito elencati associata alla scelta delle tecniche analitiche strumentali necessarie per applicazioni a problematiche reali. Proprietà di amminoacidi e proteine al fine di scegliere la corretta metodologia di analisi. Manipolazione dei campioni biologici per l’analisi di proteine in matrici biologiche complesse. Campionamento e conservazione. Dissociazione, denaturazione reversibile/irreversibile delle proteine. Agenti salting in, salting out. Tensione superficiale delle proteine. Unfolding e aggregazione proteica: principi e tecniche di studio. Metodi di identificazione, purificazione, separazione, tecniche elettroforetiche e cromatografiche per le proteine. Tecniche spettroscopiche: UV/ visibile, fluorescenza, test della tioflavina T. Studio dell’idrofobicità: ANS binding assay. I saggi enzimatici per la determinazione di proteine e substrati in chimica bioanalitica. Sequenziamento, western blotting, immunoblotting, e degradazione di Edman, spettrometria di massa. Tensione superficiale (DSTD). Tecniche ifenate. Tecniche spettroscopiche per la caratterizzazione strutturale delle proteine: FTIR, Raman, spettroscopie CD, cristallografia a raggi X.
This course will give the student an overview of an integrated multi-technique approach for the analysis of proteins in complex biological matrices. The choice of the type of analyte, proteins, is due to the vastness of the analytical problems connected to them in clinical chemistry, environmental, food chemistry, pharmaceutical, cultural heritage chemistry, biotechnology, and forensic chemistry from the world of research and industry. The aim of the course is to provide the student with the knowledge to choose the conservation methodology, treatment of the protein sample and the most suitable analytical technique for obtaining reliable data compatibly with the objective to be achieved (preparative or analytical). This training objective will be achieved through the discussion of the topics listed below associated with the choice of instrumental analytical techniques necessary for applications to real problems. Properties of amino acids and proteins to choose the correct analysis methodology. Handling of biological samples for the analysis of proteins in complex biological matrices: sampling and conservation. Dissociation, reversible / irreversible denaturation of proteins. Salting in, salting out. Surface tension of proteins. Unfolding and protein aggregation: principles and techniques. Identification, purification and separation methods, electrophoretic and chromatographic techniques for proteins. Spectroscopic techniques: UV/visible, fluorescence, thioflavin T tests. Hydrophobicity study: ANS binding assay. Enzymatic assays for the determination of proteins and substrates in bioanalytical chemistry. Sequencing, western blotting, immunoblotting, and Edman degradation, mass spectrometry. Fundamentals of immunoenzymatic assays. Surface tension (DSTD). Hyphenated techniques. Spectroscopic techniques for the structural characterization of proteins: FTIR, Raman, CD spectroscopies, X Ray crystallography.
Accertamento delle conoscenze attraverso feedbacks durante le lezioni. Comprensione delle sezioni Materials and Methods tratte da riviste scientifiche.
Ongoing assessment to monitor academic progress through oral feedback during lessons. Understanding of Material and Method sections from scientific journals.
Lo studente sarà in grado di affrontare il problema analitico di trattamento di un campione proteico in base alle finalità della sua ricerca (identificazione, purificazione, quantificazione, caratterizzazione strutturale).
Students will know how to handle a protein sample from the analytical point of view depending on the aim of his/her research (identification, purification, quantification, structural characterization).
Lo studente potrà (opzionale) preparare e presentare con slides la parte materiali e metodi di un articolo di suo interesse riguardante la preparazione ed analisi di un campione proteico
The student may (optional) prepare and present with slides the experimental part of a scientific article of his/her interest concerning the preparation and analysis of a protein sample.
Lo studente potrà acquisire sensibilità e conoscenze nella scelta del trattamento del campione proteico a scopi analitici e/o preparativi.
Lo studente potrà essere in grado di scegliere le tecniche adeguate per la caratterizzazione delle proteine in campioni biologici complessi.
Lo studente potrà essere in grado di orientarsi nella lettura e comprensione della parte sperimentale e dei risultati di articoli scientifici al fine di adattare le metodologie al proprio problema analitico.
The student will be able to acquire sensitivity and knowledge in the choice of the treatment of the protein sample for analytical and / or preparatory purposes.
The student will be able to choose the appropriate techniques for the characterization of proteins in complex biological samples.
The student will be able to orient himself in reading and understanding the experimental part and the results of scientific articles in order to adapt the methodologies to his own analytical problem.
Durante le lezioni saranno richiesti brevi feedbacks concernenti gli argomenti trattati
During the sessions brief feedback related to the topics developed will be evaluated
Lectures, with the aid of slides
Slides available on the elearning site.
possibility of requesting further information/explanations by appointment via email
if possible practical test in the laboratory (2-4 hours)
Gli studenti non frequentanti sono tenuti a prendere visione del programma svolto. Sono a disposizione sia le slides presentate sia la registrazione delle lezioni.
Non-attending students are required to view the program carried out. Both the slides presented and the recording of the lessons are available.
Esame orale sugli argomenti trattati. Eventuale discussione sulla sezione Materiali e metodi di articoli sceintifici
Oral examination on the topics covered. Possible discussion on the Materials and methods section of scientific articles
Slides a disposizione sul sito:
https://polo3.elearning.unipi.it/course/view.php?id=3270
Slides available on the website: https://polo3.elearning.unipi.it/course/view.php?id=3270 and on the MSTeams channel for registered users
Per ulteriori informazioni si prega di contattate per e-mail la docente (bramanti@pi.iccom.cnr.it)
For further information please contact the teacher by email (bramanti@pi.iccom.cnr.it)