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TOXICOLOGY
CARLOTTA GRANCHI
Academic year2023/24
CourseHUMAN NUTRITIONAL SCIENCES
Code268CC
Credits6
PeriodSemester 2
LanguageItalian

ModulesAreaTypeHoursTeacher(s)
CHIMICA TOSSICOLOGICACHIM/08LEZIONI42
GIULIA BONONI unimap
CARLOTTA GRANCHI unimap
GIULIO POLI unimap
Obiettivi di apprendimento
Learning outcomes
Conoscenze

Lo studente avrà acquisito conoscenze in merito alla chimica tossicologica in campo alimentare

Knowledge

The student will acquire knowledge regarding toxicological chemistry in the food field

Modalità di verifica delle conoscenze

La verifica delle conoscenze sarà oggetto della valutazione dell'elaborato scritto previsto all'inizio di ogni sessione d'esame

Assessment criteria of knowledge

The knowledge test will be evaluated by the written test cheduled at the beginning of each exam session

Capacità

Lo studente sarà in grado di capire meglio cosa si nasconde dietro alle sostanze presenti negli alimenti

Skills

The student will be able to better understand what is hidden behind the substances present in foods

Modalità di verifica delle capacità

Lo studente dovrà rispondere ai quesiti che verranno proposti nella prova scritta

Assessment criteria of skills

The student will have to answer the questions that will be asked in the written test

Comportamenti

Lo studente potrà acquisire e/o sviluppare sensibilità alle problematiche tossicologiche relative agli alimenti

Behaviors

The student will be able to acquire and/or develop sensitivity to toxicological problems relating to foods

Modalità di verifica dei comportamenti

Lo studente dovrà rispondere ai quesiti che verranno proposti nella prova scritta

Assessment criteria of behaviors

The student will have to answer the questions that will be asked in the written test

Prerequisiti (conoscenze iniziali)

Chimica organica, analisi delle interazioni ligando-recettore

Prerequisites

Organic chemistry, analysis of ligand-receptor interactions

Indicazioni metodologiche
  • modo in cui si svolgono le lezioni: lezioni frontali, con ausilio di slide
  • tipo di strumenti di supporto: sito web
  • tipo di uso del sito di elearning del corso: scaricamento materiali didattici, comunicazioni docente-studenti, pubblicazione di test per esercitazioni a casa
  • tipo di interazione tra studente e docente: uso di ricevimenti, uso della posta elettronica, skype call e telefono
Teaching methods

way in which the lessons are carried out: frontal lessons, with the aid of slides

type of support tools: website

type of use of the course e-learning site: downloading teaching materials, teacher-student communications, publishing tests for home exercises

type of interaction between student and teacher: use of meetings, use of email, Skype calls and telephone

Programma (contenuti dell'insegnamento)

CHIMICA TOSSICOLOGICA

Introduzione alla Chimica Tossicologica.

La catena di trasformazione dei prodotti alimentari.

Natura chimica delle sostanze tossiche.

REACH.

Cenni di Assorbimento, Distribuzione, Metabolismo ed Escrezione (ADME) dei composti chimici.

Cenni di Tossicocinetica e Tossicodinamica.

Valutazione del rischio.

Sostanze tossiche vegetali.

Sostanze tossiche derivate da funghi ed animali.

Contaminanti alimentari: definizione.

Elementi tossici (metalli, metalloidi e non metalli).

Micotossine.

Pesticidi ed inquinanti organici persistenti.

Contaminanti da macchine industriali e da materiale a contatto con gli alimenti.

Composti tossici formati durante la lavorazione o dopo un errato immagazzinamento.

Additivi alimentari ed aromi.

OGM e cibo.

 

Syllabus

TOXICOLOGICAL CHEMISTRY Introduction to Toxicological Chemistry. The food processing chain. Chemical nature of toxic substances. REACH. Outlines of Absorption, Distribution, Metabolism and Excretion (ADME) of chemical compounds. Notes on toxicokinetics and toxicodynamics. Risk assessment. Plant toxic substances. Toxic substances derived from fungi and animals. Food contaminants: definition. Toxic elements (metals, metalloids and non-metals). Mycotoxins. Pesticides and persistent organic pollutants. Contaminants from industrial machines and materials in contact with food. Toxic compounds formed during processing or after incorrect storage. Food additives and flavourings. GMOs and food.

Bibliografia e materiale didattico

Libri consigliati:

Chemical Food Safety by L Brimer, University of Copenhagen, M Tingleff Skaanild, Department of Veterinary Pathobiology, Royal Veterinary and Agricultural University, Ridebanevej 9, 1870 Frederiksberg C, DENMARK

Elementi di Tossicologia by Casarett & Doull. Casa Editrice Ambrosiana.

Food Safety Contaminants and Toxins edited by J D'Mello, Formerly of SAC (Scottish Agricultural College), Edinburgh (per approfondimenti).

Bibliography

Recommended books:

Chemical Food Safety by L Brimer, University of Copenhagen, M Tingleff Skaanild, Department of Veterinary Pathobiology, Royal Veterinary and Agricultural University, Ridebanevej 9, 1870 Frederiksberg C, DENMARK

Elements of Toxicology by Casarett & Doull. Ambrosiana Publishing House.

Food Safety Contaminants and Toxins edited by J D'Mello, Formerly of SAC (Scottish Agricultural College), Edinburgh (for further information).

Modalità d'esame

L'esame è composto da una prova scritta

Assessment methods

The exam consists of a written test

Updated: 07/12/2023 13:55