Modules | Area | Type | Hours | Teacher(s) | |
ACQUACOLTURA SOSTENIBILE | AGR/20 | LEZIONI | 69 |
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Obiettivo del corso è quello di fornire conoscenze relative alle problematiche legate alla sostenibilità delle produzioni in acquacoltura, delle principali metodiche di valutazione, nonchè degli aspetti normativi.
The aim of the course is to provide knowledge on issues related to the sustainability of aquaculture production, the main evaluation methods, and regulatory aspects.
Le conoscenze di base degli studenti saranno valutate, a cura del docente, all'inizio del corso attraverso una discussione aperta con gli studenti, sulle tematiche oggetto del corso.
Students' basic knowledge will be assessed by the lecturer at the beginning of the course through an open discussion with students on the topics covered in the course
Al termine del corso lo studente sarà in grado di effettuare valutazioni critiche sulle tematiche oggetto del corso, e di sviluppare idee e strategie per il miglioramente della sostenibiltà delle produzioni ittiche.
At the end of the course, the student will be able to make critical assessments of the issues covered in the course, and to develop ideas and strategies for improving the sustainability of fish production.
Attraverso la partecipazione attiva alle sessioni di laboratorio e durante lo svolgimento di lezioni fuori sede, gli studenti saranno chiamati ad esprimere opinioni ed elaborare concetti sulle tematiche oggetto delle attività svolte.
Through active participation in laboratory sessions and during off-site lectures, students will be asked to express opinions and elaborate concepts on the topics covered by the activities.
Durante la partecipazione attiva alle sessioni di laboratorio e durante lo svolgimento di lezioni fuori sede (visite aziendali), gli studenti saranno chiamati a tenere un comportamento idoneo al contesto e dimostrare di avere acquisito un adeguato livello di professionalità.
During active participation in laboratory sessions and during off-site lectures (company visits), students will be expected to behave in a manner appropriate to the context and demonstrate an appropriate level of professionalism.
I comportamenti dei singoli studenti verranno osservati e tenuti in considerazione dal docente.
The behaviour of individual students will be observed and taken into account by the teacher.
Anatomia e fisiologia dei pesci, principi di sostenibilità delle produzioni, basi di acquacoltura e di allevamento delle specie ittiche, nutrizione animale.
Anatomy and physiology of fish, principles of sustainable production, basics of aquaculture and fish breeding, animal nutrition.
Esercitazioni
Seminari
Lezioni fuori sede
Saranno condotte lezioni fuori sede presso impianti di produzione di spigole, orate e mitili
Introduction to the course and safety training in the laboratory and during practical activities
The world seafood market (updates)
Fisheries
Aquaculture in the world (State of world fishery and aquaculture)
Legislative aspects
Rules governing sustainable production
The "Sustainable Aquaculture" Production Specifications
The certification system
Production and use of fishmeal and fish oils in aquaculture
Role of proteins, fats and carbohydrates in fish nutrition
Economic, social and environmental implications
Alternative and sustainable raw materials
Principles of circular economy
The insect meal production cycle
Use of insect meal in aquaculture
Sustainable production systems
From land-based to off-shore production
Integrated MultiTrophic Aquaculture
Aquaponics
Self-sufficient Integrated MultiTrophic AquaPonic
Animal welfare aspects
Sustainability assessment methods
Practical activities
Dimensioning an aquaponics plant
Production batch management planning (biomass maintenance and nitrogen balance)
Sustainable feed formulation
Seminars
Dr. Sara Burbi - UN 2030 Agenda: sustainability and reflections on EU aquaculture policy
Dr. Lapo Strambi - Legislative and regulatory aspects of Sustainable Aquaculture
Dr. Emma Copelotti - Circular production: the example of insects for aquaculture feed production
Dr. Chiara Sangiacomo - Welfare of sustainably farmed fish species
Off-site lectures
Off-site lectures will be conducted at sea bass, sea bream and mussel production facilities
The state of world fishery and aquaculture. FAO 2022 https://www.fao.org/3/ca9229en/CA9229EN.pdf
Tecniche di allevamento e trasformazione della trota. Capitolo “L’alimentazione della trota”. Baruchelli G. Istituto Agrario San Michele all’Adige. 2007 (DISPONIBILE IN BIBLIOTECA)
Nutrient requirements and feeding of finish for aquaculture. Webster C.D. and Lim C.E. CABI Publishing
Giornate tecnico scientifiche sull’acquacoltura. (DISPONIBILE IN BIBLIOTECA)
Small-scale aquaponic food production. (FAO, 2014) https://www.fao.org/3/i4021e/i4021e.pdf
Appunti dalle lezioni e materiale didattico utilizzato per le lezioni.
PS: altro materiale sarà fornito o indicato durante il corso
Gli studenti che non seguono i corsi, possono comunque accedere al portale e-learning del corso e scaricare il materiale didattico. Inoltre, previo appuntamento con il docente, è possibile avere assistenza e chiarimenti su programma svolto e materiale didattico.
Students who do not follow the courses can still access the course e-learning portal and download the teaching material. Furthermore, by making an appointment with the teacher, it is possible to have assistance and clarifications on the program carried out and teaching material.
Al termine del corso, le conoscenze acquisite verranno valutate attraverso:
At the end of the course, the knowledge acquired will be assessed through
- the presentation of a case study (ppt presentation)
- oral examination (contextual)