Modules | Area | Type | Hours | Teacher(s) | |
BIOTECNOLOGIE MICROBICHE | AGR/16 | LEZIONI | 64 |
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Al termine del corso:
At the end of the course:
Per accertare le conoscenze acquisite dallo studente saranno svolte due prove scritte in itinere , con verifica orale. Lo studente dovrà dimostrare il grado di apprendimento degli argomenti trattati.
For the assessment of the knowledge two ongoing written tests will be performed and an oral exam.
Al termine del corso:
Durante il corso lo studente dovrà dimostrare di avere acquisito capacità di mettere in relazione le proprietà funzionali dei microrganismi con la loro capacità di fornire prodotti agro-industriali.
During the course the student should show to have acquired the ability to relate functional properties of microorganisms with ability to produce agro-industrial products.
Alla fine del corso lo studente avrà acquisito la capacità di eseguire test funzionali di microbiologia e la consapevolezza delle problematiche legate al loro utilizzo nella microbiologia agro-industriale.
At the end of the course the student will acquire the ability to perform functional tests for microbiological studies and awareness of problems related to their use in agro-industrial microbiology.
La verifica dei comportamenti sarà effettuata:
The behaviour verification will be performed:
Lo studente dovrà avere conoscenze di microbiologia generale.
The student should know general microbiology.
Le lezioni frontali saranno eseguite con l’ausilio di slides, quelle in laboratorio saranno svolte in un laboratorio didattico attrezzato per svolgere esercitazioni di microbiologia. Le esercitazioni saranno svolte in gruppi di studenti. Sarà utilizzato il sito e-learning per fornire il materiale didattico e per comunicare con gli studenti. L’interazione tra studenti e docenti ha luogo attraverso ricevimenti, posta elettronica. Sono presenti prove in itinere.
Lectures are held with the help of slides, the laboratory lessons will be performed in a laboratory designed and equipped for microbiological practices. The laboratory practices will be performed in groups of students. The e-learning site will be used to provide teaching material and to communicate with the students. The interaction between teacher and students take salso place through meetings, e-mail. Intermediate written tests are present.
Richiami di microbiologia generale: Procarioti e Eucarioti, l’albero della vita, diversità morfologica, strutturale, metabolica e ecologica dei microrganismi. Introduzione alle biotecnologie microbiche. Caratteristiche tassonomiche, morfologiche e fisiologiche dei microrganismi di interesse biotecnologico. Trasferimento genetico orizzontale nei batteri e sua importanza nell’ambiente. Metabolismo microbico: chemolitotrofia e respirazioni anaerobie. Biotecnologie applicate al biorisanamento. Metodi per la selezione di ceppi microbici funzionali. I batteri PGP. Processi fermentativi industriali: i substrati, i microrganismi, i prodotti. Fermentatori. Biotecnologie microbiche per la valorizzazione di sottoprodotti alimentari.
Selezione di ceppi microbici funzionali: analisi microbiologiche di microrganismi da matrici agro-ambientali; isolamento in coltura pura; caratterizzazione morfologica e fisiologica; caratterizzazione funzionale. Identificazione molecolare dei microrganismi a livello di genere, specie e ceppo.
Prokaryotes and Eukariotes: morphological, structuctural, metabolic and ecological diversity of microorganisms. Introduction to microbial biotechnology. Taxonomic, morphological and physiological traits of microbes of biotechnological interest. Horizontal gene transfer in bacteria and its importance in the environment. Microbial Metabolism: chemolitotrophy and anaerobic respirations. Biotechnologies in bioremediation. Methods for the selction of functional microbial strains. PGP Bacteria. Industrial fermentative processes: substrates, microorganisms, products. Fermentators. Microbial biotechnology for the valorization of food byoproducts.
Selection of functional microbial strains: microbiological analyses of microorganisms originated from agro-environmental substrates; isolation in pure culture; morphological, physiological and functional characterization. Molecular identification of microorganisms at genus, species and strais level.
Gli studenti non frequentanti possono utilizzare il materiale didattico presente in e-learning e consultare il registro delle lezioni.
Non-attending students may use the teaching material provided in the e-learning site and check the lesson register.
The exam consists of two ongoing written tests for attending students. The tests consists of a series of questions concerning the topics of the course, up to one week before the test. The students will also give a seminar. The positive tests are valid for the entire academic year.
The written tests are passed if a mark of 18/30 is reached. If the student has a positive mark (at the least 18/30) in both tests and in the seminar, the exam is considered passed and an average mark is calculated. In case the mark is below 18/30 in one of the two tests, the student must give the relevant oral exam.
Non attending students and thgose who do not take the ongoing tests, must pass an oral exam. For students wanting to improve their mark, the oral exam will concern the whole programme.