Scheda programma d'esame
APPLIED MICROBIOLOGY TO ANIMAL PRODUCTION
DOMENICO CERRI
Academic year2021/22
CourseFOOD BIOSAFETY AND QUALITY
Code479GG
Credits6
PeriodSemester 1
LanguageItalian

ModulesAreaTypeHoursTeacher(s)
MICROBIOLOGIA APPLICATA ALLE PRODUZIONI ANIMALIVET/05LEZIONI64
DOMENICO CERRI unimap
BARBARA TURCHI unimap
Obiettivi di apprendimento
Learning outcomes
Conoscenze

Il corso è finalizzato a fornire agli studenti nozioni relative ai microrganismi patogeni e di interesse tecnologico nelle produzioni animali. Verrà inoltre  affrontato lo studio delle colture starter da impiegare nell’industria di trasformazione delle produzioni animali.

Knowledge

The student who successfully completes the Course will acquire a deep knowledge about food pathogen microorganisms, spoilage and useful microorganisms in relation to animal productions. Moreover, the main microbiological methods for the study of these will also be discussed. Finally, the study of starter cultures to be used in the industry of animal productions transformation.

Modalità di verifica delle conoscenze

Durante le lezioni stesse saranno stimolati momenti di discussione al fine di verificare la progressiva acquisizione dei concetti da parte degli studenti.

Assessment criteria of knowledge

Ongoing assessment of students progress will be carried during lectures stimulating the students to discuss the main course contents using the appropriate terminology.

 

Capacità

Sulla base delle conoscenze acquisite, lo studente dovrà essere in grado di individuare le diverse problematiche derivanti dalla contaminazione microbica delle produzioni animali. A seconda della diversa tipologia di prodotto in questione, dovrà essere in grado di formulare ipotesi ed individuare i principali germi  patogeni o alteranti  connessi con la problematica specifica. Di conseguenza dovrà essere in grado di eseguire specifiche tecniche di isolamento, identificazione e caratterizzazione dei microrganismi stessi, mediante tecniche microbiologiche tradizionali e molecolari.

Skills

Based on the knowledge gained, the student should be able to identify various issues arising from the microbial contamination of animal production. Depending on the different type of product, the student must be able to formulate hypotheses and identify the main pathogenic or spoilage microrganisms associated with a specific problem. Consequently, he/she should be able to carry out specific procedure for the isolation, identification and characterization of the microorganisms, by means of microbiological techniques, both traditional and molecular.

Modalità di verifica delle capacità

Il momento più idoneo alla verifica dell'avvenuta acquisizione delle capacità specifiche sarà rappresentato dalle esercitazioni di laboratorio  durante le quali  le conoscenze teoriche e quelle pratiche potranno essere applicate.

Durante le attività di gruppo in laboratorio, il docente avrà modo di osserevare gli studenti,  ed esprimere un giudizio sulle capacità acquisite, provvedendo a richiamare i concetti già esposti durante le lezioni.

Assessment criteria of skills

The acquisition of specific skills will be verified during the laboratory training, during which theoretical and practical knowledge can be applied.

During group work in the lab, the teacher will have the opportunity to observe the students and to express his opinion on the acquired skills, also reinforcing the concepts already outlined during the classroom lessons.

Comportamenti

Conseguenza diretta dell'acquisizione di conoscenze e capacità teorico-pratiche è  l'acquisizione di comportamenti appropriati in ambiente di laboratorio (buone pratiche di laboratorio, lavoro in condizioni di sterilità, corretto utilizzo e manutenzione di attrezzature e materiale monouso).Lo studente dovrà saper comunicare adeguatamente  con  i veterinari e con gli zootecnici relativamente a problematiche concernenti la contaminazione delle produzioni animali.

 

Behaviors

The direct consequence of the acquisition of theoretical and practical skills is the appropriate behavior in a laboratory environment (good laboratory practice, ability to work under sterility conditions, proper use and maintenance of equipment and disposable materials).

The student must be able to communicate adequately both with the operators of the livestock sector and with those of the food industry concerning problems related to the contamination of animal production.

Modalità di verifica dei comportamenti

Durante le esercitazioni  di laboratorio , che solitamente si svolgono in gruppo, saranno valutate le capacità degli studenti di saper organizzare il lavoro, pianificando correttamente le ricerche  ed infine valutarne  i risultati. Al termine del lavoro, sarà valutato il grado di accuratezza delle attività svolte.

 

Assessment criteria of behaviors

During laboratory training, which usually takes place in a group, the ability of the students to organize the work, properly planning the research and eventually evaluating the results will be evaluated. At the end of the assigned task, the degree of accuracy of the activities will be evaluated.

Prerequisiti (conoscenze iniziali)

Ai fini di una migliore comprensione delle tematiche affrontate durante il corso, saranno utili    approfondite conoscenze  di microbiologia generale ed immunologia veterinaria, di igiene vetrinaria e una buona conoscenza delle filiere zootecniche. 

Prerequisites

For a better understanding of the topics discussed during the course, knowledge of the main concepts of general microbiology and veterinary immunology, as well as those related to microbiology applied to animal production, veterinarian hygiene and zootechnical chains will be useful.

Teaching methods

Delivery: face to face

Learning activities:

  • attending lectures
  • participation in seminar
  • individual study
  • Laboratory work
  • Other

Attendance: Advised

Teaching methods:

  • Lectures
  • Seminar
  • laboratory
  • Other
Programma (contenuti dell'insegnamento)

Introduzione allo studio della microbiologia applicata alle produzioni animali: brevi richiami sui fattori condizionanti lo sviluppo dei microtganismi,brevi richiami sul metabolismo batterico.

Caratteristiche biochimiche, antigeniche,  fattori di patogenicità, coltivazione  ed identificazione dei seguenti microrganismi:

  • Genere Brucella (abortus, melitensis, suis,ovis)
  • Genere Bacillus ( anhracis, cereus)
  • Genere Clostridium (botulinum, perfringens, difficile)
  • Genere Campylobacter (coli, jejuni, lari, fœtus sub.foetus, fœtus sub.venerealis
  • Genere Salmonella (enterica, bongori)
  • Genere Esherichia (EPEC, ETEC, EAEC, EHEC)
  • Genere Yersinia (enterocolitica, pseudotuberculosis)
  • Genere Enterobacter (sakazakii)
  • Genere Listeria (monocytogenes, ivanovii, seeligeri, whelsmeri, innocua, gray)
  • Genere Mycobacterium (bovis, tuberculosis, avium, avium sub. paratuberculosis)
  • Genere Staphylococcus (aureus,hyicus,intermedius caprae, epidermidis)
  • Genere Streptococcus (pyogenes, agalactiae, disgalactiae, uberis, zooepidemicus)
  • Genere Vibrio (cholerae, parhaemolyticus, vulnificus, alginolithycus)
  • Genere Pseudomonas (aeuriginosa,fluorescens)
  • Genere Aeromonas (idrophyla, salmonicida)

Malattie infettive sostenute  dai suddetti microrganismi negli animali e nell’uomo.

Caratteristiche biochimiche, coltivazione ed identificazione dei seguenti microrganismi di interesse tecnologico:

  • Genere Lactobacillus
  • Genere Lactococcus
  • Genere Leuconostoc
  • Genere Pediococcus
  • Genere Streptococcus (Streptococcus thermophilus)
  • Genere Bifidobacterium
  • Genere Staphylococcus (xylosus, carnosus)
  • Genere Micrococcus
  • Genere Kocuria
  • Muffe

Colture starter, valutazione delle caratteristiche tecnologiche dei batteri lattici : acidificazione, resistenza al sale, proteolisi, aminopeptidasi, esterasi, produzione di batteriocine, antibiotico-resistenza, controllo dell’infezioni da batteriofagi ,allestimento di uno starter.

ESERCITAZIONI 

Ricerca di germi patogeni a partire da varie matrici mediante tecniche tradizionali e molecolari

 

Syllabus

Pathogen microrganisms ( 42 hours)

The biochemical and antigenic characteristics, as well as the virulence factors and survival in food substrates of the following pathogenic microorganisms will be addressed:

  •  Genus Brucella (abortus, melitensis, suis, ovis)
  •  Genus Bacillus (anhracis, cereus)
  •  Genus Campylobacter (coli, jejuni, lari, fœtus sub.foetus, fœtus sub.venerealis)
  •  Genus Arcobacter (butzler,i cryaerophilus, skirrowii)
  •  Genus Clostridium (botulinum, perfringens, difficile)
  • Genus Enterobacter (sakazakii)
  •  Genus Esherichia (EPEC, ETEC, EAEC, EHEC)
  •  Genus Listeria (monocytogenes, ivanovii, seeligeri, whelsmeri, innocua, gray)
  •  Genus Mycobacterium (bovis, tuberculosis, avium, avium subsp. paratuberculosis)
  •  Genus Salmonella (enterica, bongori)
  •  Genus Staphylococcus (aureus, hyicus, intermedius, caprae, epidermidis)
  •  Genus Streptococcus (pyogenes, agalactiae, disgalactiae, uberis, zooepidemicus)
  •  Genus Vibrio (cholerae, parhaemolyticus, vulnificus, alginolithycus)
  •  Genus Aeromonas (hydrophyla, salmonicida)
  •  Genus Yersinia (enterocolitica, pseudotuberculosis)


Moreover, zoonothic foodborne diseases, transmitted through the consumption of infected foods will be addressed, also considering their epidemiology. Isolation and identification of pathogenic microorganisms from animal food will also be considered.


MICRO-ORGANISMS OF TECHNOLOGICAL INTEREST (8 hours)

The biochemical characteristics and the cultivation of the following microorganisms of technological interest will be addressed:

  • Genus Lactobacillus
  • Genus Lactococcus
  • Genus Leuconostoc
  • Genus Pediococcus
  • Genus Streptococcus (Streptococcus thermophilus)
  • Genus Bifidobacterium
  • Genus Staphylococcus (xylosus, carnosus)
  • Genus Micrococcus
  • Genus Kocuria
  • Moulds


The characteristics of starter cultures will be addressed concerning the preparation, evaluation of technological characteristics, such as acidification, salt resistance, proteolysis, aminopeptidase production, esterase production, bacteriocins production, antibiotic resistance, and bacteriophage infection control.

Parctical training (8 hours)

Cultivation of pathogenic microrganisms from different sources.


ON FIELD LESSONS (8 hours)

Visit to a milk and dairy  plant

Bibliografia e materiale didattico

 

  • Poli G. Microbiologia e immunologia veterinaria, edizioni EDRA, 2017
  • Muchetti G, Neviani E. ”Microbiologia e tecnologia lattiero casearia. Qualità sicurezza Edizioni Tecniche Nuove 2006 
  • James J.Jay, Martin J.Loessner, David A.Golden "Microbiologia degli alimenti" Editore Springer Verlag ,Collana Food , 2009

 

Bibliography
  • Muchetti G, Neviani E. ”Microbiologia e tecnologia lattiero casearia. Qualità sicurezza Edizioni Tecniche Nuove 2006
  • Poli G., Microbiologia e Immunologia Veterinaria, edizioni EDRA, 2017
Modalità d'esame

Le modalità di svolgimento dell'esame consistono in una prova orale nella quale verificare l'acquisizione di conoscenze, capacità e comportamenti sia di natura teorica che pratica.

Nello specifico, l’esame prevede che il candidato esponga nella maniera più completa ed esauriente possibile più argomenti trattati durante il corso delle lezioni.

Assessment methods

Exam consists of an oral test which allow to verify the acquisition of knowledge, skills and behaviors, both theoretical and practical.

Specifically, during the exam the candidate should be able to presents as exhaustively and thoroughly as possible several topics dealt with during the lessons.

Updated: 27/07/2021 17:20