Scheda programma d'esame
IGIENE DEGLI ALLEVAMENTI E DELLE PRODUZIONI
DOMENICO CERRI
Anno accademico2022/23
CdSSCIENZE E TECNOLOGIE DELLE PRODUZIONI ANIMALI
Codice464GG
CFU6
PeriodoSecondo semestre
LinguaItaliano

ModuliSettore/iTipoOreDocente/i
IGIENE DEGLI ALLEVAMENTI E DELLE PRODUZIONIVET/05LEZIONI66
FABRIZIO BERTELLONI unimap
DOMENICO CERRI unimap
Obiettivi di apprendimento
Learning outcomes
Conoscenze

 

Il corso  è finalizzato a fornire agli studenti  conoscenze di base della eziopatogenesi, della epidemiologia della diagnosi di laboratorio e della profilassi delle principali malattie infettive degli animali in produzione zootecnica.Particolare attenzione sarà dedicata alle malattie infettive trasmissibili all'uomo . Gli studenti potranno acquisire i metodi per comprendere l'interazione tra  ambiente, animali,tecnologie di allevamento e agenti patogeni. Il corso fornirà le conoscenze per analizzare i fattori predisponenti la diffusione delle malattie infettive e per mettere in atto efficaci strategie di prevenzione.

Knowledge

VETERINARY HYGIENE

The student who completes the course successfully will be able to demonstrate a basic knowledge in etiopathogenesis, epidemiology and laboratory diagnosis of the main infectious diseases of livestock animals, horses and dogs. Students will acquire methods for understanding the interaction of livestock with the environment and pathogens. Students will be able to understand the interaction among animals, environment and pathogen microrganisms.

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

The class aims to provide knowledge about legislation in different livestock fields, such as animals buying and selling, animals welfare, livestock animals legislative classification and identification, the legislation behind the production and commercialization of animals food. This kind of knowledge will be particularly important for the future employers in the livestock breeding or animals feed production.

One of the purpose of this class is also to provide to the students all the ability for knowledge updating about Italian and European legislation.

 

Modalità di verifica delle conoscenze

 

Per l'accertamento delle conoscenze è prevista una prova finale orale sugli argomenti trattati nel corso delle lezioni frontali, delle esercitazioni e delle lezioni fuori sede.

 

Assessment criteria of knowledge

VETERINARY HYGIENE

During the oral exam the student will be assessed on his/her demonstrated ability to discuss the main course contents using the appropriate terminology and knowledge on etiopathogenesis, epidemiology, laboratory diagnosis and prophylaxis of the main infectious diseases of livestock and the most common infectious diseases of the dog

Methods:

  • Final oral exam

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

During the class, the knowledge and skills acquisition will be evaluated through multiple choices test and questions.

Capacità

 

Lo studente acquisirà le capacità, per analizzare i fattori predisponenti la diffusione delle  malattie infettive e per mettere in atto efficaci strategie di prevenzione . Lo studente sarà inoltre in grado di eseguire corretti campionamenti e  di interpretare correttamente i risultati delle analisi di laboratorio.

 

Skills

VETERINARY HYGIENE

The student will acquire the skills to analyze the predisposing factors of spreading infectious diseases and to implement effective preventive and control strategies. The student will also be able to perform correct sampling and correctly interpret the results of laboratory analysis.

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

The student will acquire the ability to understand and apply the current legislation relating to different cases presented during the lessons. The student will be train in the daily application of legislation concerning the animal welfare, the animal identification, and transport, and the animal feed production.

Finally, the student will acquire the ability to update his/her knowledge and information about the current legislation through the use of multimedia searching engines and official web-sites.

Modalità di verifica delle capacità

 

Sarà possibile accertare le capacità di cui sopra tramite le attività di gruppo previste durante le   esercitazione in laboratorio e durante le lezioni fuori sede.

 

Assessment criteria of skills

VETERINARY HYGIENE 

It will be possible to verify the abilities acquired through the group activities scheduled within the laboratory training sessions and during on farm/plant lessons.

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

Individual skills will be verified during class through active discussions with the professor and simulations of legislative cases (e.g. horse selling, cattle identification and registration, compilation of the transport document, etc.). During these sessions, the professor will be able to assess student's skills and highlight the critical points of the learning process through the direct evaluation of the student.

The student could also simulate and manage practical situation concerning livestock welfare or animal feed production.

Comportamenti

 

Conseguenza diretta dell'acquisizione di conoscenze e capacità teorico-pratiche sarà  il comportamento appropriato in laboratorio e durante le visite agli allevamenti. Lo studente dovrà saper comunicare adeguatamente con gli zootecnici e i veterinari in merito a problematiche relative alla presenza di agenti patogeni in allevamento. Lo studente dovrà altresì avere padronanza della terminologia e dei concetti principali che concernono la materia oggetto di studio.

 

Behaviors

VETERINARY HYGIENE

The acquisition of theoretical and practical skills would allow students to maintain an appropriate behavior in the laboratory environment and during visits on farms. Student should be able to communicate adequately with people operating in the zootechnical field and veterinarians concerning issues related to the presence of pathogens in breeding. The student must also possess an appropriate terminology and masters the main concepts related to veterinary hygiene.

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

The student will be able to work alone, or in a group, in any kind of animal breeding/ feed production by following the legislation concerning the animal welfare, the animal identification, the animal transport, the animal buying and selling and the animal feed production and selling.

The student should be able to communicate adequately with the owner, or the farmer, during the history collection stage or the stage of problem solving. The student will be learn how to establish a solid and professional relationship with the owner, or with the farmer, in order to let these people trust him/her and cooperate in the application of the law.

Finally, the student will acquire the ability to update his knowledge and information about the current legislation through the use of multimedia searching engines and official web-sites.

Modalità di verifica dei comportamenti

 

Le previste esercitazioni pratiche in laboratorio e le lezioni fuori sede rappresenteranno il principale momento per la verifica dei comportamenti acquisiti da parte del docente.

Assessment criteria of behaviors

VETERINARY HYGIENE

The scheduled practical training sessions in the laboratory and on farm/plant lessons represent the optimal time for the teacher for verifying the behaviors learned.

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

The acquisition of these behaviors will be verified by direct observation of the student by the teacher. The student will be evaluated in his/her resolution and approach to simulated probable situations and cases presented by the teacher

Prerequisiti (conoscenze iniziali)

 

Rappresentano prerequisiti indispensabili alla corretta comprensione del corso nozioni  concernenti la microbiologia ed immunologia veterinaria, la patologia generale comparata,  l'alimentazione e nutrizione animale  le tecnologie di allevamento degli animali in produzione zootecnica e la microbiologia applicata alle produzioni animali

Prerequisites

VETERINARY HYGIENE

Basic notions of microbiology and veterinary immunology, general pathology, nutrition and breeding techniques of animals in zootechnical production are essential prerequisitesl.

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

No prerequisites required.

Indicazioni metodologiche

 

Il presente modulo didattico prevede lezioni  frontali con ausilio slide, foto e talvolta filmati.

Le esercitazioni del presente modulo si svolgono in laboratorio a gruppi di massimo 10 studenti con l'ausilio di strumenti e materiali a disposizione del laboratorio stesso (Microscopi, cappe biologiche, pipette e pipettatori, ecc...).

La descrizione e le notizie complementari relative al modulo in oggetto sono consultabili sul sito di e-learning (scaricamento materiale didattico, comunicazioni docente-studenti, ecc.).

 

 

Teaching methods

VETERINARY HYGIENE

Delivery: face to face

Learning activities:

  • attending lectures
  • individual study
  • Laboratory work

Attendance: Not mandatory

Teaching methods:

  • Lectures
  • laboratory

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

Class lessons made by slide presentation, photos and other didactic materials (e.g. documents, official registers, animal ID documents, etc.).

Additional information about the class would be checked on the e-learning website (learning material download, teacher-student communications, etc.).

Programma (contenuti dell'insegnamento)

IGIENE DEGLI ALLEVAMENTI E DELLE PRODUZIONI

 LEZIONI FRONTALI

 

  • Introduzione allo studio dell'Igiene degli allevamenti e delle produzioni :
  • infezione , malattia , malattia infettiva, malattia infettiva  contagiosa, tecnopatie, zoonosi, malattie soggette a regolamento di polizia Veterinaria.
  • Modalità di trasmissione delle malattie infettive ;trasmissione diretta, indiretta.
  • Profilassi : diretta , indiretta e specifica ,modalità di risanamento degli allevamenti , eradicazioe e controllo  delle malattie infettive
  • Eziopatogenesi,epidemiologia,diagnosi di laboratorio e profilassi delle seguenti malattie infettive:
  • Malattie infettive ad eziologia  batterica : brucellosi, leptospirosi, salmonellosi,clamidiosi degli ovicaprini, colibacillosi ( rotavirus, coronavirus) , campilobatteriosi, tubercolosi, paratubercolosi, listeriosi  e carbonchio ematico;
  • Mastiti dei bovini e degli ovicaprini: principali patogeni responsabili e modalità di intervento e gestione.
  • Malattie infettive ad eziologia  virale del bovino: Afta epizootica, diarrea virale/malattia delle mucose, leucosi enzootica, rinotracheite infettiva, parainfluenza3.
  • Malattie infettive ad eziologia  virale degli ovi-caprini: Lentivirosi, blue-tongue;
  • Malattie infettive  ad eziologia virale del suino: Afta/malattia vescicolare, pesti suine, malattia di Aujeszky;
  • Malattie infettive ad eziologia  virale degli avicoli: influenza aviare, malattia di Newcastle, laringotracheite infettiva,malattia di Marek
  • Malattie infettive ad eziologia  virale degli equini: Rinopolmonite/aborto virale, anemia infettiva,West Nie.

LEZIONI FUORI SEDE

visita presso realtà produttive di interesse (es. allevamento di bovine da latte/caseificio) 

ESERCITAZIONI IN LABORATORIO

Metodiche diagnostiche dirette, indirette e molecolari nei piani di controllo delle malattie infettive trasmissibili all'uomo con il consumo di alimenti di origine animale.

 

Syllabus

VETERINARY HYGIENE

Introduction to veterinary hygiene: biosafety of farms. Immune prophylaxis, control and eradication of infectious diseases. Etiopathogenesis, epidemiology, laboratory diagnosis and prophylaxis of infectious diseases of production animals, horses and dogs.

Bacterial Infectious Diseases: brucellosis, leptospirosis, salmonellosis, colibacillosis, chlamydiosis, pasteurellosis, atrophic rhinitis, tuberculosis, paratuberculosis, erysipelothrix rhusiopathiae infection, clostridiosis, anthrax, micoplasmosis.

Viral Infectious diseases of cattle: foot and mouth disease, viral diarrhea/mucosal disease, enzootic leukosis, infectious rhinotracheitis, parainfluenza

Viral Infectious diseases of goats and sheep: lentivirosis, blue-tongue

Viral Infectious Diseases of pigs: Lice/vesicular disease, swine fever, Aujeszky's disease, swine fever, respiratory syndrome

Viral Infectious Disease of poultry: avian flu, Newcastle disease, infectious laryngotracheitis

Viral Infectious Diseases of rabbits: mixomatosis, viral haemorrhagic disease

Viral infectious diseases of equines: rhino-pneumonia/viral abortion, viral arteritis, infectious anemia, West Nile disease.

Viral Infectious Diseases of dogs: canine distemper, infectious hepatitis, parvovirus, rabies.

LESSONS ON farm/plants

Visit at a dairy cattle and sheep farm; visit at a pig farm.

LABORATORY TRAINING SESSIONS
Direct, indirect and molecular diagnostic methods for the control and preventions of infectious diseases subject to the Italian eterinary police regulations.

 LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

  • The Italian legal system and the European Union legal system: a review.
  • Legislative classification of animals. The buying and selling. Vices and Warranty. Uses and habits.
  • Legal identification of livestock animals: cattle, horses, pigs, small ruminants.
  • Reg. EU n. 1831/2003, 183/2005, 767/2009 and 242/2010 about animal feed production, hygiene.
  • Animal welfare: general information and knowledge. Lgs. 146/2001. The welfare in bovine industry: calf and adult bovine. The welfare in pig, small ruminants and avian production. Animal welfare and care during transport. Law n. 189/2004: abuse and cruelty on animals.
  • Legislation for livestock production program: http://www.vet.unipi.it/images/corsi_di_laurea/STPA2017/Legislazione_Zootecnica_-_BONELLI_16-17.pdf

 

Bibliografia e materiale didattico

 

Il materiale didattico presentato  a lezione verrà messo a disposizione dello studente su e-learning.

Testo consigliato: R. Farina, F. Scatozza “Malattie Infettive degli Animali domestici” UTET, Torino

 

Bibliography

VETERINARY HYGIENE

Recommended reading includes the following works: - Farina, Scatozza. Malattie infettive degli animali, UTET - Texts of European and Italian rules (Regulations, Directives, Laws, Legislative Decrees) possible further bibliography will be indicated.

 

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

Legislazione zootecnica e contrattazione degli animali - P. Scalini - 1977, Edagricole.

  • Diritto e legislazione veterinaria - F. Pezza, Ruffo G, Fossati P - 2008 - Veterinary Point Italie.
Modalità d'esame

MODULO DI IGIENE DEGLI ALLEVAMENTI E DELLE PRODUZIONI

Le modalità di svolgimento dell'esame consisteranno  in una prova orale nella quale verranno verificate l'acquisizione di conoscenze , le  capacità e i comportamenti sia di natura teorica che pratica.

 

Assessment methods

VETERINARY HYGIENE

The exam consist of an oral test in aimed to verify the acquisition of knowledge, skills and behaviors, both theoretical and practical.

LEGISLATION FOR LIVESTOCK PRODUCTION

Written test.

The on-going class test will be a 2 hours length multiple choices and long-questions test. The result of this test will expire on the 30 of June of the following year.

Ultimo aggiornamento 03/05/2023 15:59