Scheda programma d'esame
MICROBIOLOGIA GENERALE E ALIMENTARE
MANUELA GIOVANNETTI
Anno accademico2016/17
CdSSCIENZE ERBORISTICHE
Codice091GG
CFU6
PeriodoPrimo semestre
LinguaItaliano

ModuliSettore/iTipoOreDocente/i
MICROBIOLOGIA GENERALE E ALIMENTAREAGR/16LEZIONI58
LUCIANO AVIO unimap
MANUELA GIOVANNETTI unimap
Learning outcomes
Knowledge
The student who completes the course successfully will demonstrate a solid knowledge of the main issues related to microbial characterization and analysis, particularly for microbial contaminants of food of plant and animal origin. The student will be aware of principles useful in sample planning and risk analysis. The student will also have the ability to apply techniques useful for microbial control, methods allowing microbiological risk identification and monitoring, standard and rapid diagnostic techniques suitable for identification and quantification of microbes.
Assessment criteria of knowledge
- In the written exam the student must demonstrate his/her knowledge of the course material and to organise an effective and correctly written reply. - During the oral exam the student must be able to demonstrate his/her knowledge of the course material and be able to discuss the reading matter thoughtfully and with propriety of expression. - The student must demonstrate the ability to choice, with critical awareness, and to describe the analytical activities illustrated and carried out under the guidance of the teacher during the course.

Methods:

  • Final oral exam
  • Final written exam

Further information:
Written exam is compulsory, oral exam is additional.

Teaching methods

Delivery: face to face

Learning activities:

  • attending lectures
  • participation in seminar
  • individual study
  • group work
  • Laboratory work
  • Bibliography search

Attendance: Not mandatory

Teaching methods:

  • Lectures
  • Seminar
  • laboratory

Programma (contenuti dell'insegnamento)

Albero della vita: 5 regni e 3 domini. Similarità e differenze tra procarioti e Eucarioti. Struttura e funzione della cellula microbica. Tassonomia e fisiologia dei microrganismi, loro metabolismo e nutrizione. Diversità ecologica, metabolica e genetica dei microrganismi. Metodi per lo studio della diversità microbica. Nutrizione microbica: esigenze nutrizionali dei microrganismi e loro coltivazione sui diversi tipi di terreni di coltura. Microbiologia alimentare: pane e prodotti lievitati da forno; fermentazione vinaria e alterazioni del vino; latti fermentati; produzione della birra. Microscopio ottico e stereoscopico. Preparazione dei mezzi colturali per microrganismi. Colorazione di Gram. Metodi di analisi microbiologica: diluizione e semina su piastra, individuazione dei mezzi e degli ambienti selettivi, determinazione del numero di unità formanti colonie. Indicatori di igiene di processo su campioni ambientali e prodotti alimentari.

Syllabus
The course provides notions on microbial organisms, their structure and metabolism, their interactions with the food chain, their ability to produce food alteration and to behave as foodborne pathogens and on principles and methods of risk analysis and monitoring, like good practice in processing and HACCP. Principles and application of microbial diagnostic techniques to different food/nonfood processing chains and to products of plant and animal origin will be presented in the second part of the course.
Bibliography
BIOLOGIA DEI MICRORGANISMI. Dehò G.,Galli E. Casa Editrice Ambrosiana 2012. MICROBIOLOGIA DEI PRODOTTI ALIMENTARI. Farris G.A.,Gobbetti M.,Neviani E.,Vincenzini M. Casa Editrice Ambrosiana 2012. Other useful works: MICROBIOLOGIA DEGLI ALIMENTI. Galli Volonterio A. Casa editrice Ambrosiana 2005. MICROBIOLOGIA FARMACEUTICA, Carlone N. EDISES 2009.
Ultimo aggiornamento 14/11/2016 17:27