Lo studente che completa il corso sarà in possesso di una solida conoscenza dei concetti principali relativi all’igiene e alla sicurezza dei prodotti alimentari di origine animale lungo tutta la catena alimentare. Lo studente acquisirà consapevolezza dei sistemi e delle tecnologie di produzione e conservazione dei prodotti alimentari e sarà capace di analizzare le principali problematiche che si interfacceranno con la produzione e l’ispezione degli stessi. Infine conoscerà le più recenti tecnologie utilizzate nell’ispezione degli alimenti ai fini del controllo e della certificazione delle produzioni
The student who completes the course successfully will be able to demonstrate a solid knowledge of the main issues related to the hygiene of food of animal origin, along the whole food chain. He or she will acquire knowledge of systems and technologies of food processing and preservation, and will be able to analyse and correlate their principles. Lastly, he or she will be aware of modern approaches for food inspection that rely on molecular diagnostic and biotechnologies to protect and certify food quality.
Per l'accertamento e la verifica delle conoscenze acquisite dallo studente verranno effettuate delle verifiche scritte in itinere alle quali farà seguito una prova scritta finale dove si valuterà la capacità di analisi e di applicazione delle conoscenze acquisite.
The student will be assessed on his/her demonstrated ability to discuss the main course contents using the appropriate terminology. - During the oral exam the student must be able to demonstrate his/her knowledge of the course material and be able to discuss the reading matter thoughtfully and with propriety of expression. - The student's ability to explain correctly the main topics presented during the course at the board will be assessed. - In the written exam, the student must demonstrate his/her knowledge of the course material and to organise an effective and correctly written reply. - With the oral presentation, to be made to the teacher and the other students, the student must demonstrate the ability to approach a circumscribed research problem, and organise an effective exposition of the results.
Methods:
Capacità
Lo studente sarà in grado di:
- comprendere le principali caratteristiche di un alimento e scomporle nei diversi livelli di qualità
- comprendere il rischio di un alimento
- elaborare un piano di gestione del rischio alimentare
- individuare le principali problematiche della sicurezza alimentare
-individuare le metodologie analitiche finalizzate al controllo della sicurezza alimentare
The student will be able to:
- Understand the main food characteristics and break it down into the different levels of quality
- understand the risks related with food
- Develop a risk management plan
- identify the main issues of the food safety
- Identify the analytical methodologies aimed at the food safety
Durante le esercitazioni pratiche in aula verranno analizzate le capacità dello studente di analizzare le problematiche relative al rischio alimentare
Durante le attività svolte presso le aziende di produzione si analizzerà la capacità critica dello studente relativamente ai processi produttivi ed alle problematiche connesse
During Laboratory and desk based work, student's ability to analyze food-related problems will be analyzed
During non clinical animal work carried out at food processing plants, the student’s critical analysis ability will be analyzed in relation to production processes and related issues.
Lo studente sarà in grado di interfacciarsi con gli operatori del sistema sanitario nazionale
lo studente sarà in grado di interfacciarsi e collaborare con l'HACCP Team
lo studente sarà in grado di interfacciarsi con i vari livelli dell'industria alimentare
lo studente sarà in grado di interfacciarsi con il laboratorio del controllo degli alimenti
The student will be able to relate to practitioners of the national healthcare system
The student will be able to relate to and collaborate with the HACCP Team
The student will be able to relate to the various levels of the food industry
The student will be able to relate to the food lab
Durante le esercitazioni pratiche in aula verranno analizzate le capacità dello studente di interagire in maniera critica con i docenti ed i colleghi nelle elaborazioni dei modelli di gestione del rischio alimentare e delle metodologie analitiche
Durante le attività svolte presso le aziende di produzione si analizzerà la capacità dello studente di relazionarsi agli operatori del sistema di controllo e di produzione e di reagire alle problematiche connesse.
During Laboratory and desk based work, the student's ability to interact critically with teachers and colleagues in the elaboration of food risk management models and analytical and dysgnistic methodologies will be analyzed During non clinical animal work carried out at the production plants, will be analyzed the student's ability to relate to the Official Control System and to the Food business operators and the ability to react to the related issues
Lo studente deve aver acquisito le conoscenze relative alla biologia, microbiologia, biochimica, chimica e alla normativa sugli alimenti.
The student must have acquired knowledge about biology, microbiology, biochemistry, chemistry and food regulations
lezioni frontali, con ausilio di lucidi/slide/filmati
seminari svolti da altri docenti e da professionisti del settore
formazioni di gruppi per le attività pratiche
lezione fuori sede presso industrie di produzione di alimenti
i materiali didattici sono scaricati dai siti di e-learning
l’interazione con i docenti del corso avviene tramite posta elettronica o ricevimento previo appuntamento
Delivery: face to face
Learning activities:
Attendance: Mandatory
Teaching methods:
introduzione al corso
il rischio alimentare
la contaminazione alimentare
contaminanti biotici ed abiotici
la globalizzazione e la sicurezza alimentare
l’analisi del rischio alimentare
la metodologia HACCP
l’Autocontrollo Aziendale
le malattie a trasmissione alimentare
il laboratorio di analisi nell’ispezione degli alimenti
The course provides notions on the main food components, as well as the organoleptic and technologic characteristics of foods, their alteration processes and its causes (microbiological and physicochemical). The course also approaches the main issues related to biotic and abiotic food contaminants and the principles and methods of risk analysis and management, with particular emphasis on good practice in processing and on organized systems for food quality assurance, such as HACCP and traceability. Lastly, some issues related to the molecular diagnostic for food inspection are presented and discussed.
Course introduction
The food risk Food contaminations
Biotic and abiotic contaminants
Globalization and food safety
Risk Analysis
The HACCP methodology
Food safety self-management
Food-borne diseases
The food testing laboratory
G. Colavita, Igiene e Tecnologia Alimentare (2010) (ed. Point Veterinaire, Milano)
materiale fornito dal docente
G. Colavita, Igiene e Tecnologia Alimentare (2010) (ed. Point Veterinaire, Milano)
Updated teacher’s notes
orale o scritta
oral or written exam