L'insegnamento di Microbiologia, Immunologia e Parassitologia prevede l'acquisizione di conoscenze in merito agli aspetti fondamentali inerenti le caratteristiche principali dei microrganismi patogeni, non patogeni ed alteranti di natura batterica, virale, parassitaria. Di ogni agente patogeno vengono discusse le caratteristiche di patogenicità, infettività, le vie di trasmissione e i cicli biologici. Il corso prevede inoltre di acquisire le principali conoscenze in merito al funzionamento del sistema immunitario e le principali metodiche di valutazione del suo funzionamento e delle sue alterazioni. Il corso prevede l'insegnamento delle principali tecniche diagnostiche dirette ed indirette per l'identificazione degli agenti eziologici.
Lo studente acquisirà conoscenze attinenti agli agenti eziologici delle principali parassitosi e micosi degli animali in allevamento compreso il cane, alla loro localizzazione anatomica, al loro ciclo biologico, al loro impatto sulle produzioni zootecniche e sulle condizioni di salute dell’animale e al rischio zoonotico per gli operatori.
Module 1- The student that successfully completes the course will acquire the basic knowledge of bacteriology, virology and immunology. Bacterial methabolism will be deeply discussed in relation to its importance for fermented food production. Module 2- This knowledge will allow to be aware of the zootechnical risk as well as the impact of parasitic diseases on animal welfare, animal production and public health.
The teaching of Microbiology, Immunology and Parasitology provides for the acquisition of knowledge on the fundamental aspects of the main characteristics of pathogenic, non-pathogenic and alterative microorganisms including bacterial, viral and parasitic agents. The pathogenicity, infectivity, transmission pathways and biological cycles are discussed for each pathogen. The course also envisages acquiring the main knowledge about the functioning of the immune system and the main methods for evaluating its functioning and its alterations. The course includes the teaching of the main direct and indirect diagnostic techniques for the identification of etiologic agents.
The student will acquire knowledge about the etiological agents of the major parasitoses and mycoses of the breeding animals including the dog, their anatomical location, their biological cycle, their impact on animal production and animal health conditions, and their zoonotic risk for the operators.
Momenti di verifica delle conoscenze acquisite sono previsti all'interno del corso in occasione delle stesse lezioni che durante la progressione del programma acquisiscono sempre più la connotazione di "lezione interattiva", nonché in occasione delle esercitazioni pratiche di laboratorio.
Prova finale orale inerente alcuni degli argomenti trattati nel corso delle lezioni fontali e delle esercitazioni.
Module 1 and 2-The student will be assessed on his/her demonstrated ability to discuss the main course contents using the appropriate terminology.
Methods:
The acquired knowledge will be evaluated within the lessons of the course, this means that during the progression of the program lessons acquire more and more the connotation of "interactive lesson", as well as in practical laboratory practical sessions.
An oral final exam is scheduled for the topics discussed in the course of the lessons and in practical sessions.
Sulla base delle conoscenze acquisite lo studente dovrà essere in grado di eseguire le tecniche principali di isolamento ed identificazione fenotipica e genotipica dei diversi microrganismi. Lo studente dovrà altresì aver acquisito capacità inerenti l'esecuzione e l'interpretazione dei risultati dei diversi test diagnostici di tipo diretto ed indiretto affrontati durante il corso.
Lo studente sarà in grado di conoscere le principali parassitosi e micosi degli animali in allevamento, di valutare il loro impatto sulle produzioni zootecniche, sulle condizioni di salute dell’animale e sul rischio per gli operatori. Eventualmente sarà in anche in grado di attuare misure di prevenzione e controllo e di prelevare correttamente campioni diagnostici.
Based on the knowledge gained, the student will be able to perform the main techniques of phenotypic and genotypic isolation and identification of different microorganisms. The student should also have acquired the ability to perform and interpret the results of the various direct and indirect diagnostic tests dealt with during the course.
The student will be able to lknow the main parasitoses and mycoses of breeding animals, to evaluate their impact on livestock production, animal health conditions, and operator risk. He will eventually also be able to implement prevention and control measures and correctly take diagnostic samples.
Il principale momento in cui è possibile verificare l'avvenuta acquisizione delle capacità specifiche è rappresentato dalle esercitazioni di laboratorio in cui le conoscenze teoriche e quelle pratiche possono essere applicate sia in gruppo che, quando possibile, anche singolarmente.
Durante le attività di gruppo in laboratorio e attraverso l’osservazione delle stesse il docente esprimerà un giudizio sulle capacità acquisite.
The main occasion in which it will be possible to verify the acquisition of specific skills is represented by laboratory practical sessions in which theoretical and practical knowledge can be applied both in groups and whenever possible individually.
During group work in the lab and through observation of the same, the teacher will express a judgment on the acquired skills.
Conseguenza diretta dell'acquisizione di conoscenze e capacità teorico-pratiche è ovviamente l'acquisizione di comportamenti appropriati in ambiente di laboratorio (buone pratiche di laboratorio, lavoro in condizioni di sterilità, corretto utilizzo e manutenzione di attrezzature e materiale monouso).
Lo studente dovrà saper comunicare adeguatamente con gli operatori del settore zootecnico, i clienti dell’azienda o dell’allevamento e i medici veterinari relativamente a problematiche di natura parassitaria e micotica.
Lo studente dovrà altresì avere padronanza della terminologia e dei concetti principali che concernonola microbiologia e l'immunologia e sapersene servire nelle occasioni in cui si renda necessaria la sua conoscenza.
The direct consequence of the acquisition of knowledge and theoretical and practical skills is the acquisition of appropriate behaviors in a laboratory environment (good laboratory practice, work in sterility, correct use and maintenance of equipment and disposable material).
The student must be able to communicate adequately with the operators of the livestock sector, the farm or farm's clients and the veterinarians regarding the problems of parasitic and mycotic nature.
The student must also master the terminology and the main concepts concerning microbiology and immunology and be able to use it every time it is needed.
Le esercitazioni pratiche rappresentano il principale momento per la verifica dei comportamenti acquisiti.
Practical sessions are the main time for verifying the acquired behaviors.
Rappresentano prerequisiti indispensabili alla corretta comprensione del corso nozioni basilari di biologia, zoologia, chimica, biochimica, anatomia e fisiologia.
Nello specifico, per quanto riguarda la parte del corso relativa alla parassitologia, lo studente dovrebbe inoltre avere precedentemente assimilato conoscenze fondamentali riguardanti la zoologia (posizione sistematica e caratteristiche morfologiche dei principali phylum), l’anatomia e la fisiologia animale (apparato digerente, respiratorio, circolatorio, cute).
Prerequisites for the correct understanding of the course are the basic notions of biology, zoology, chemistry, biochemistry, anatomy and physiology.
Specifically, as regards the part of the course related to parasitology, the student should have previously assimilated basic knowledge concerning zoology (systematic position and morphological characteristics of the main phylum), anatomy and animal physiology (digestive, respiratory, circulatory, skin).
Delivery: face to face
Learning activities:
Attendance: Not mandatory
Teaching methods:
Il Corso comprende il Modulo 1 (Microbiologia generale ed Immunologia, relatore: Mario Forzan) e il Modulo 2 (Parassitologia, relatore: Roberto Amerigo Papini). Modulo 1-Morfologia, struttura e funzione della cellula batterica, metabolismo batterico, coltivazione di batteri in laboratorio, genetica batterica e microrganismi ingegnerizzati, microrganismi patogeni;generalità e caratteristiche dei virus, relazioni virus-ospite, classificazione dei virus; immunologia : immunità umorale, cellulo-mediata e mucosale; sierologia: tecniche sierologiche nella diagnosi di laboratorio delle malattie di origine alimentare. Modulo 2-Il corso fornisce conoscenze su parassiti specifici di importanza nell'allevamento animale.
Programma di virologia
Lezioni in aula:
Esercitazioni in laboratorio:
Sistemi di coltura e isolamento virale. Metodiche di diagnostica diretta per la ricerca di antigeni e genoma virale. Emoagglutinazione. 32h (8h x 4 gruppi)
Programma di microbiologia
Esercitazioni di laboratorio:
Norme e principi per lavorare in biosicurezza nel laboratorio chimico biologico. Preparazione di terreni di coltura batterici. Uso delle micropipette. Diluizioni seriali Isolamento batterico su piastra in terreno solido (16 ore, 4 per 4 gruppi).
La colorazione di Gram (16 ore, 4 per 4 gruppi)
Immunologia
Programma di parassitologia
Generalità sui miceti, tassonomia riproduzione e propagazione. I pricipali miceti tossigeni (Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Trichotecium e Claviceps) ed agenti di micosi (dermatofiti, Aspergillus, Cryptococcus, Candida), Nosemiasi ed encephalitozoonosi. 5 ore
Flagellati – Histomonas melelagridis, Trichomonas foetus, Trichomonas gallinae, Giardia duodenalis, Trypanosoma equiperdum, Leishmania infantum. 5 ore
Emosporidi – Babesia. 2 ore
Coccidi – Eimeria, Isospora, Cryptosporidium, Neospora caninum, Toxoplasma gondii. 6 ore
Trematodi – Fasciola hepatica, Dicrocoelium dendriticum, Paramphistomum. 2 ore
Cestodi - Taenia solium, Taenia saginata, Taenia pisiformis, Taenia hydatigena, Taenia ovis, Taenia multiceps, Echinococcus granulosus, Dipylidium caninum, Anoplocephalidae. 5 ore
Ascaridi – Toxocara canis, Parascaris equorum, Ascaris suum, Neoascaris vitulorum, Ascaridia, Heterakis gallinae. 3 ore
Strongili - Strongili intestinali del cane, strongili gastrointestinali dei ruminanti, grandi e piccoli strongili intestinali del cavallo, strongili respiratori. 2 ore
Filariidae – Dirofilaria immitis, Dirofilaria repens. 1 ora
Rhabdiasidea – Strongyloides; Oxyuridea – Oxyuris. 1 ora
Trichuridea - Trichuris, Trichinella. 1 ora
Aracnidi – Zecche (Argasidae, Ixodidae), acari delle rogne (sarcoptica, psoroptica, cnemidocoptica, demodettica, otodettica, notoedrica), Dermanyssus gallinae. 2 ore
Insetti – Gasterophilus, Oestrus, Hypoderma, Pulci, Pidocchi. 2 ore
Esercitazione micologia. 4 ore
Esercitazione protozoi. 4 ore
Esercitazione elminti. 4 ore
Esercitazione artropodi. 4 ore
The Course comprises Module 1 (General Microbiology and Immunology, lecturer: Mario Forzan) and Module 2 (Parasitology, lecturer: Roberto Amerigo Papini). Module 1-Morphology, structure and function of the bacterial cell, bacterial metabolism, cultivation of bacteria in the laboratory, bacterial genetics and engineered microorganisms, pathogenic micro-organisms;general and characteristics of viruses, virus-host relationships, classification of viruses;immunology: humoral immunity, cell-mediated and mucosal immunity;serology: serological techniques in laboratory diagnosis of food borne illness. Module 2-The course provides knowledge on specific parasites of importance in animal breeding.
Microbiology and immunology
Bacteriology
History of microbiology
Generality on microorganisms: main differences between eukaryotic and prokaryotic cells
Observation of microorganisms: optical microscopy, electronic microscopy, fresh examination and preparations
Morphology, structure and function of the bacterial cell; Surface structures: capsule, wall and cytoplasmic membrane; Bacterial appendages: mobility and adhesiveness; The spore (sporulation and germination phases)
Simple and differential stains of bacteria. Gram stain, Ziehl-Neelsen stain, spore coloration, capsules and flagellas
Bacteria cultivation in the laboratory: enrichment, selective, elective, differential, solid, liquid, transport media; different growth techniques. Growth curve and determination of bacterial count
Identification of a microorganism: phenotypic or biochemical identification and genotypic identification (p
Evaluation of antibiotic bacterial sensitivity: antibiogram, agar diffusion methods (Kirby-Bauer) and determination of MIC (Minimum Inhibitory Concentration)
Essential concepts regarding bacterial metabolism: bacteria classification according to the carbon and energy sources used; catabolism and anabolism; glucid, protein and lipid metabolism; the main fermentation pathways.
Genetics of microorganisms: mutations and mechanisms of transfer of genetic material in bacteria strains: transformation, restricted and generalized translation, conjugation and phagic conversion
Bacterial pathogenicity: colonization factors, diffusion factors, production of enzymes, exotoxins and endotoxins.
Laboratory practical:
Rules and practical skills to work in biosafety. Preparation of solid bacterial medium in Petri dishes. Learning how to use pipettes and micropipettes.
Serial dilutions. Bacterial Isolation on agar medium.
Gram staining
Virology
Face to face
Laboratory practical
Cell cultures. Virus isolation. Direct and indirect diagnostic. Hemagglutination.
Immunology
How the body defends itself: the functioning of the immune system and phases of the immune response
Antigens and immunogenicity; epitopes, aptens, various types of antigen
Non-specific innate defensive systems: physical-chemical barriers; Cellular mechanisms: phagocytosis; Humoral defense factors
Acquired and specific defensive systems. Cells of the immune system. Lymphocytes: typologies, maturation and differentiation.
Antibodies: structure and biological characteristics. Antibody classes
Humoral immunity: production and activity of antibodies. Antibody production kinetics. Mechanisms of action of antibodies
Serology diagnosis; Serological reactions: precipitation test: precipitation in test tube, AGID; Agglutination tests: rapid serum agglutination on slide; Hemagglutination and inhibition of hemagglutination; Fixation of the complement; serum neutralization; Direct and indirect immunofluorescence; Immunoenzymatic tests: E.L.I.S.A. Direct, indirect, competition and immunoblotting (pratcice session)
The complement. Activation of the complement through the classic way and through the alternative route
Local or mucosal immunity
Natural passive immunity. Transplacental transfer; Colostral transfer
Cell-mediated immunity: the largest complex of histocompatibility (MHC). Processing and presentation of antigens. Cellular interactions and immunoregulation (interleukins). Cell-mediated immune mechanism mechanisms: direct and indirect cytotoxicity
Immunoprophylaxis: Various types of vaccine (off, live attenuated, subunit, synthetic, recombinant DNA, anti-idiotype), advantages and disadvantages. Adjuvanti. Artificial Passive Immunization
Parasitology
Generality on mycetes, taxonomy, reproduction and propagation. Main toxins (Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Trichotecium and Claviceps) and mycoses (dermatophytes, Aspergillus, Cryptococcus, Candida), Nosemias and encephalitozoonosis. 5 hours
Flagellates - Histomonas melelagridis, Trichomonas fetus, Trichomonas gallinae, Giardia duodenalis, Trypanosoma equiperdum, Leishmania infantum. 5 hours
Haemosporidia - Babesia. 2 hours
Coccidia - Eimeria, Isospora, Cryptosporidium, Neospora caninum, Toxoplasma gondii. 6 hours
Trematoda –Fasciola hepatica, Dicrocoelium dendriticum, Paramphistomum. 2 hours
Cestoda - Taenia solium, Taenia saginata, Taenia pisiformis, Taenia hydatigena, Taenia ovis, Taenia multiceps, Echinococcus granulosus, Dipylidium caninum, Anoplocephalidae. 5 hours
Ascaridae - Toxocara canis, Parascaris equorum, Ascaris suum, Neoascaris vitulorum, Ascaridia, Heterakis gallinae. 3 hours
Strongyles- dog intestinal strongyles, ruminant gastrointestinal strongyles, equid small and large intestinal strongyles, pulmonar strongyles. 2 hours
Filariidae - Dirofilaria immitis, Dirofilaria repens. 1 hour
Rhabdiasidea - Strongyloides; Oxyuridea - Oxyuris. 1 hour
Trichuridea - Trichuris, Trichinella. 1 hour
Arachnids – Ticks (Argasidae, Ixodidae), mites of mange (sarcoptic, psoroptic, cnemidocoptic, demodetic, otodectic, notedric), Dermanyssus gallinae. 2 hours
Insects - Gasterophilus, Oestrus, Hypoderma, Fleas, Pidges. 2 hours
Mycology Practical session. 4 hours
Protozoal Practical session.. 4 hours
Tutorial Practical session. 4 hours
Arthropod Practical session.. 4 hours
Per la parte di microbiologia ed immunologia:
“Microbiologia e Immunologia Veterinaria” Poli G. Terza Edizione. EDRA
Slides del corso disponibili sulla piattaforma e-learning
Per la parte di parassitologia:
Materiale disponibile sul portale e-learning e uno a scelta tra i libri di testo consigliati:
Alberto Locatelli, Claudio Genchi – Compendio di parassitologia veterinaria (Calderini, Bologna);
Vezio Puccini – Compendio di malattie parassitarie degli animali domestici (Edagricole, Bologna) e Guida alle malattie parassitarie degli animali domestici (Edagricole, Bologna);
Manfredini Luigi – Insetti ed acari di importanza veterinaria e medica (Mazzanti Editori, Venezia);
Pampiglione, Canestri-Trotti – Guida allo studio della parassitologia (Esculapio, Bologna);
Puccini, Tarsitano – Parassitologia urbana: città, animali e salute (Edagricole, Bologna).
Modalità
Poli G., Cocilovo A., “MICROBIOLOGIA E IMMUNOLOGIA VETERINARIA” UTET Torino, 1999. Alberto Locatelli, Claudio Genchi – Compendio di parassitologia veterinaria (Calderini, Bologna) Vezio Puccini – Compendio di malattie parassitarie degli animali domestici (Edagricole, Bologna) Silvio Pampiglione, Giorgio Canetri-Trotti – Guida allo studio della parassitologia (Esculapio, Bologna) Chermette e Bussieras Parasitologie vétérinaire – fascicule V- Service de Parasitologie, Ecole Nationale Vétérinaire d’Alfort.
Le modalità di svolgimento dell'esame consistono in una prova orale nella quale verificare l'acquisizione di conoscenze, capacità e comportamenti sia di natura teorica che pratica.
Per i moduli di microbiologia, immunologia e virologia l’esame prevede che il candidato esponga nella maniera più completa ed esauriente possibile più argomenti trattati nei moduli didattici: solitamente un argomento di virologia generale, uno di diagnostica e virologia speciale, uno di batteriologia generale, uno o più argomenti di immunologia, uno di protozoologia o micologia, uno di elmintologia (trematodi, cestodi o nematodi) e uno sugli artropodi (aracnidi o insetti).
L’esame complessivamente è poi valutato con una votazione espressa in trentesimi. Nella valutazione viene spesso tenuto conto anche dell’impegno e dell’interesse che lo studente ha dimostrato durante l’anno (nei casi di studenti frequentanti).
The methods of the examination consist of an oral test where the acquisition of knowledge, skills, both theoretical and practical behaviors are verified.
For the modules of microbiology, immunology and virology, the test provides that the candidate presents topics in the didactic modules as the most complete and comprehensive as possible: usually a topic of general virology, a topic of special diagnostic and virology, a topic of general bacteriology, one or more subjects of immunology, one of mycology or protozoology, one of helminthology (trematodes, cestodes or nematodes) and one on arthropods (aracnids or insects).
The overall examination is then evaluated with a grade expressed in thirtieths. The evaluation also often takes into account the commitment and interest that the student has demonstrated during the year (in the case of attending students).
Si avvisano gli studenti cha i moduli di Microbiologia, Immunologia e Parassitologia devono essere sostenuti nello stesso appello. Unica eccezione rimane valida per gli studenti che hanno già sostenuto con successo uno dei moduli.
Grazie