Lo studente che completa con successo il corso avrà la capacità di conoscere il dispendio energetico e il metodo della sua valutazione in attività fisiche e sportive; sarà in grado di dimostrare una solida conoscenza del valore calorico dei nutrienti e dei principi generali della nutrizione.
Lo studente che completa con successo il corso avrà la capacità di conoscere i principi generali di endocrinologia e nefrologia e sarà in grado di dimostrare una solida conoscenza delle malattie endocrine e renali
The student who successfully completes the course will have the ability to know the energy expenditure and the method of its evaluation in physical activities and sports; will be able to demonstrate a solid knowledge of the caloric value of the nutrients and the general principles of nutrition.
Metodi:
Prova orale finale
Methods:
Delivery: face to face
Learning activities:
Attendance: Mandatory
Teaching methods:
APPARATO CARDIOVASCOLARE
APPARATO RESPIRATORIO
APPARATO URINARIO
SISTEMA ENDOCRINO ED ATTIVITÀ FISICA
TERMOREGOLAZIONE, BILANCIO DEI FLUIDI ED ATTIVITÀ FISICA
Principi generali di endocrinologia
Natura chimica degli ormoni. Interazione ormone-recettore. Meccanismi d'azione degli ormoni. Le principali ghiandole endocrine. Meccanismi di regolazione della secrezione ormonale.
Fisiologia dell'alimentazione.
Principi generali. Cenni di anatomia dell'apparato digerente. Funzione delle ghiandole esocrine annesse all'apparato digerente. Ruolo dell'apparato digerente nella regolazione del comportamento alimentare.
I macronutrienti. Contenuto calorico degli alimenti. La piramide della dieta mediterranea. Le vitamine: definizione e classificazione. Altri micronutrienti (calcio, ferro, iodio), fibre, alimenti funzionali.
Componenti del dispendio calorico. Consumo calorico per vari tipi di attività fisica. Gli effetti benefici dell'esercizio fisico sulla salute dell'individuo.
CARDIOVASCULAR SYSTEM
Cardiac physiology
The electrical heart function
The heart pump function
Effects induced by aerobic training
Stress test
Arrhythmias and physical activity
Cardiovascular risk factors
Atherosclerosis
URINARY SYSTEM
Kidney function
Change in plasma volume induced by training
Changes in the hydroelectrolytic balance induced by the exercise
Pathophysiology of exercise renal function
ENDOCRINE SYSTEM AND PHYSICAL ACTIVITY
THERMOREGULATION, FLUID BALANCE AND PHYSICAL ACTIVITY
RESPIRATORY SYSTEM
Volumes and lung capacity
Functional evaluation
The phenomena that regulate the intake, transport, passage and elimination of respiratory gases
Lung function-induced changes in exercise
Cardio-pulmonary exercise test
General principles of endocrinology
Chemical nature of hormones. Hormone-receptor interaction. Mechanisms of action of hormones. The main endocrine glands. Mechanisms of regulation of hormonal secretion.
Food physiology.
General principles. Elements of anatomy of the digestive system. Function of the exocrine glands annexed to the digestive system. Role of the digestive system in the regulation of eating behavior.
Macronutrients. Caloric content of food. The pyramid of the Mediterranean diet. Vitamins: definition and classification. Other micronutrients (calcium, iron, iodine), fibers, functional foods.
Calorie expenditure components. Calorie consumption for various types of physical activity. The beneficial effects of exercise on the health of the individual.
Testi consigliati:
Testi di consultazione:
Recommended texts:
Reference texts:
Non ci sono indicazioni specifiche per gli studenti non frequentanti in quanto la frequenza ai corsi è obbligatoria.
There are no specific indications for non-attending students, as attendance to the courses is mandatory.
Orale
Oral