Permettere l’acquisizione delle fondamentali nozioni di tecnica colturale viticola, evidenziando l’influenza dei diversi fattori ambientali e delle diverse scelte tecniche sui risultati economici e qualitativi della produzione.
The student who successfully completes the course will acquire the basic knowledge of viticulture design and management technique, moreover will be able to demonstrate advanced knowledge to the effect of environmental factors and different techniques and their influence on yield, quality and economic performance of vineyards. At the end of the course the student will be able to make adequate choices for vineyard establishment and management in different environmental conditions, according to the enological objectives.
Esame finale orale
Final oral exam
Al termine del corso lo studente sarà in grado di compiere scelte adeguate per l’impianto e la gestione di un vigneto, in funzione degli obiettivi enologici e delle condizioni pedoclimatiche.
The student will be assessed on his/her demonstrated ability to will be able to discuss the adequate choices for vineyard establishment and management in different environmental conditions.
Esame finale orale
Final oral exam
Padronanza nella gestione del vigneto.
Mastery in the management of the vineyard.
Esame finale orale
Final oral exam
Viticoltura Generale e Ampelografia.
General Viticulture and Ampelography
Fortemente consigliata la frequenza delle lezioni: alcune informazioni sui testi spesso sono dispersive e poco precise.
Delivery: face to face
Learning activities:
Attendance: Advised
Teaching methods:
Lezioni
Esercitazioni
Viticulture ecology, carbohydrate allocation and Photosynthesis in Grapevine. The vineyard ecosystem. Environmental factors and their influence on grape composition and wine quality.Agricultural management on hilly and flat terrain. Vineyard plantation, vine-growing model selection and planting density. Rootstocks, grapevine varieties and clone choice. Physiological and anatomical basis of vine-pruning. Training systems and pruning technique. Efficiency indices in the vineyard and vine balance. Microclimate of canopy and its efficiency, canopy management. Mineral nutrition and irrigation. Water relation, water stress effects and techniques to reduce water consumption. Soil management and grass cover. The terroir concept and zoning. Monitoring the grapevine biophysical parameters and the hydrological soil parameters using remote and proximal sensing techniques and field sensors. Data elaboration and interpreation techniques.
Testi adottati
- Palliotti A., Poni S., Silvestroni O. - Manuale di Viticoltura. I Edizione. Edagricole di New Business Media srl, 2018.
- Fregoni M - Viticoltura di qualità. Trattato dell’eccellenza da terroir. Ed.Tecniche nuove, 2013.
- Eynard I, Dalmasso G - Viticoltura moderna Manuale pratico. Hoepli, Milano, 1990.
- Morando A, Lavezzaro S - Vigna Nuova. Edizioni VitEn., 2016
- Palliotti A, Poni S, Silvestroni O - La nuova viticoltura. Innovazioni tecniche per modelli produttivi efficienti e sostenibili. Edagricole, 2015
- Boselli - Progressi in viticoltura. EdiSES, 2016
Testi opzionali
- Guerriero R.- Ecobiologia viticola. SEU, Università di Pisa, 2007
- Angelini R., Scienza A., Ponti I. 2007. La vite e il vino. Coltura e Cultura. Script, Art Spa, Bologna.
- Morando A, Lavezzaro L, Morando D, Sozzani F – La Vigna in tasca. Edizione VitEn, 2009.
- Carbonneau A. Deloire A. Jaillard B. La Vite, fisiologia, terroir coltivazione. ENO-ONE, 2011
- Valli R., Corradi C. - Viticoltura: tecnica, qualità, ambiente. Edagricole, 1999.
- Morando A. La vendemmia. Edizione VitEn, 2005.
- Morando A. – Bio-viti-enologia …o no? Edizione VitEn, 2005.
Altro materiale didattico
Può essere prevista la disponibilità di presentazioni, schemi e appunti delle lezioni forniti dal docente (non esaustivi) mediate sito e-learning.
Fregoni M. - Viticoltura di qualità. Ed.Tecniche nuove, 2005. Eynard I., Dalmasso G. - Viticoltura moderna Manuale pratico. Hoepli, Milano, 1990. Morando A. – La Vigna in tasca. Ediz. Vit. En., Calosso (Asti), 2007. Guerriero R.- Ecobiologia viticola. SEU, Università di Pisa. 2007 Angelini R., Scienza A., Ponti I. 2007. La vite e il vino. Coltura e Cultura. Script, Art Spa, Bologna. Calò A. et al.- Vitigni D’Italia. Edagricole, Bologna, 2006. Valli R., Corradi C. - Viticoltura: tecnica, qualità, ambiente. Edagricole, Bologna, 1999. Morando A. La vendemmia. Ediz. Vit. En., Calosso (Asti), 2005.
Utilizzare i file pdf delle presentazioni delle lezioni come guida per la preparazione dell'esame e chiedere ricevimenti al docente per chiarire gli aspetti di maggiore complessità.
Use the pdf files of the presentations of the lessons as a guide for the preparation of the exam and ask the teacher for receptions to clarify the aspects of greater complexity.
Orale. Voto in trentesimi.
Final oral exam.