Scheda programma d'esame
Plant nutra-ingredients
ALESSANDRA BERTOLI
Academic year2023/24
CourseHUMAN NUTRITIONAL SCIENCES
Code577EE
Credits6
PeriodSemester 2
LanguageItalian

ModulesAreaTypeHoursTeacher(s)
NUTRA-INGREDIENTI VEGETALIBIO/15LEZIONI47
ALESSANDRA BERTOLI unimap
Obiettivi di apprendimento
Learning outcomes
Conoscenze

Il corso si propone nella parte generale di fornire allo studente le conoscenze per  la selezione e l'analisi critica di documentazione di ricerca e ufficiale sulla materia prima vegetale e i suoi nutra-ingredienti usati attualmente nella filiera  alimentare e nutrizionale, secondo le moderne linee guida nazionali e internazionali.

La parte speciale del corso fornirà nozioni su specifici nutra-ingredienti vegetali  attualmente usati  nella filiera alimentare e nutrizionale. Training su piattaforme informatiche  per la ricerca sito-bibliografica sia di articoli scientifici che di documentazione ufficiale e aziendale secondo linee guida condivise a livello internazionale (schede tecniche di prodotto, monografie, documenti di istituzioni nazionali e internazionali operanti nel settore dei botanicals, novel food e altre tipologie di prodotti finiti attualmente usati nel mercato alimentare-nutrizionale.)

Knowledgement

The course aims in the general part to provide the student with the knowledge for the selection and critical analysis of research and official documentation on the plant nutra-ingredients currently used in the food and nutritional chain, according to modern national and international guidelines.

Training on researching of validated scientific data at national and international levels (product data sheets, monographs, documents of national and international institutions operating in the field of botanicals, novel food and other types of finished products currently used in the food and plant nutra-ingredients’ market.

 


Knowledge

The course will provide the student with the knowledge for researching, selecting and managing industrial and marketable vegetable raw material and derivatives in the specific supply chain of medicinal plants according to international guidelines.

The special part of this course will provide knowledge on plant-based raw materials currently used in the food supplement and nutrition chain.

Modalità di verifica delle conoscenze

  discussioni in aula guidate su specie vegetali come materie I e nutra-ingredienti derivati: valutazione di dati selezionati in documentazione ufficiale (monografie, documenti EMA, EFSA, WHO, AFNOR, ISO nazionali e internazionali) e di ricerca

  sessioni di esercitazioni pratiche di selezione delle fonti sito-bibliografiche e del dato etno-botanico farmaceutico come da programma finalizzate all'attivita' di simulazione per la preparazione del report d'esame ( tutorial activity)

  prova finale: redazione di un documento relativo al nutra-ingrediente vegetale attribuito dal docente; simulazione di redazione di documentazione (document drafting) mediante selezione di articoli scientifici e documentazione ufficiale (monografie, documenti EMA, EFSA, WHO, AFNOR, ISO nazionali e internazionali)

 

Assessment criteria of knowledge

 

1) practical activity by using selected websites and reserch journals will be carried out by tutorial sessions for the preparation of the final student's exam report

2) editing activity of a written technical sheet on a selected plant matrix  or semi-derivative by a bibliographical research both on scientific references and official documentation ( monograph, EMA, EFSA, WHO, ISO documetation) carried out by the student directly

Capacità

Lo studente acquisirà la capacità di ricercare e  studiare dati relativi alla selezione e la gestione della materia prima vegetale e derivati nella filiera delle piante officinali secondo moderne linee guida internazionali.

Lo studente acquisirà il linguaggio tecnico necessario alla gestione della materia prima vegetale grezza o semi-processata per la sua gestione e trasformazione nello sviluppo di ingredienti e integratori alimentari utili in protocolli nutrizionali.

Lo studente acquisira' capacita' critiche nell'interpretazione del dato bibliografico inerente gli argomenti del corso sia da istituzioni ufficiali che da articoli di ricerca, inerente le diverse tipologie di nutra-ingredienti attualmente utilizzati in protocolli nutrizionali

Skills

The student will acquire a research methodology to select and use scientific and official data related to plant matrices and their derivatives in the supply chain of medicinal and aromatic plants according to modern and industrial international guidelines.

The student will acquire the international technical language requested for the management of raw or semi-processed plant raw material in the transformation chain and in the development of food ingredients and supplements useful in the actual world market.

The student will be able to provide an elaborated report by the selected scientific and official reference material

Modalità di verifica delle capacità

Prova finale scritta; simulazione stesura report su nutra-ingrediente vegetale specifico

 

Assessment criteria of skills

Final written test; simulation in editing a report on a specific nutra-plant ingredient

Indicazioni metodologiche

L’attività didattica sarà svolta come lezioni frontali ed esercitazioni teorico-pratiche per l’utilizzazione sito-bibliogarfia specifica per la selezione del nutra-ingrediente vegetale. Lo studnete sara' guidato  nella selezione e analisi critica del materiale sito-bibliografico nazionale  e internazionale relativo ad un nutra-ingrediente vegetale  al fine di trasferire la metodologia di preparazione del report d'esame.

Teaching methods

The teaching activity will also be carried out through theoretical exercises as well as the use of specific databases for the selection of plant raw materials in order to guide the student in the selection of bibliographic material and in the methodology for preparing the examination report.

Programma (contenuti dell'insegnamento)

PARTE GENERALE

 

Metodologia di ricerca, selezione e analisi critica di dati in documentazione di ricerca,  istituzionale e di settore aziendale su materia I vegetale e i relativi nutra-ingredienti presenti nel mercato attuale

La materia I vegetale e la sua composizione in metaboliti primari e metaboliti secondari utile nello sviluppo di nutra-ingredienti.

Definizioni ufficiali e caratteristiche tecniche richieste attualmente nelle diverse  tipologie di materie I e semiderivati di origine vegetale (olii essenziali, polveri grezze, estratti, e sostanze pure) utili nello sviluppo di nutra-ingredienti.

Selezione ed uso del nome botanico validato come parola chiave per la ricerca in banche dati selezionate di dati su nutra-ingredienti vegetali

Botanica economica ed etnobotanica per la selezione di materie I vegetali nella ricerca e sviluppo di nutra-ingredienti vegetali presenti nel mercato attuale

 

            PARTE SPECIALE        

Piante come alimenti:

  • Foglie, rami e radici
  • Legumi, noci, e semi
  • Frutti da regioni temperate, tropicali e subtropicali
  • Succhi e bevande
  • Alghe
  • Cereali (maggiori e minori)

Piante negli alimenti:  

  • Spezie, erbe e aromi
  • Fibre, coloranti e tannini
  • Idrogeli e resine
  • Oli vegetali
  • Ingredienti e additivi alimentari.

GENERAL ISSUES

Research methodology for selection and critical analysis in research papers, institutional assessments and industry enterprise documentation on plant raw material and its nutra-ingredients in the current market. Eating the "natural" plant nutra-ingredients: selection of primary metabolites versus secondary metabolites in the research and development of actually plant nutra-ingredients. Validated botanical name and botanical reference databases as keywords for data searching on nutra-plant ingredients. Economic botany, ethnobotanic and popular international traditions between legislation, product development and actual markets in the research and development of plant nutra-ingredients.

SPECIAL PART

Plants as food

  • Leaves, branches and roots
  • Legumes, nuts, and seeds
  • Fruits from temperate, tropical and subtropical regions
  • Juices and beverages
  • Algae
  • Cereals (major and minor)

Plants in food

  • Spices, herbs and flavourings
  • Fibres, dyes and tannins
  • Hydrogels and resins
  • Vegetable oils and oils
  • Essential oils, extracts, and pure substances as food ingredients and additives of plant origin.
Syllabus

GENERAL ISSUES

Definition of economic botany. Ethnobotanic and popular internationaltraditions: between legislation, product development and markets. Guidelines and good practices in the selection and documentation of plant species. The botanical name and reference databases by botanical gardens and international guidelines. Medicinal and aromatic plants derived from biotechnology in the production of raw materials for the food industry. Eating the "natural" plant ingredients: selection of primary metabolites versus secondary metabolites in the development of the actual marketable industrial products. Biodiversity, conservation, agriculture and ecology: examples of ethical and sustainable use of plant matrices.

SPECIAL PART

Plants as food

Leaves, branches and roots

Legumes, nuts, and seeds

Cereals (major and minor)

Fruits from temperate, tropical and subtropical regions

Juices and beverages

Algae: industrial raw material between nutrition and pollution

Plants in the food

Spices, herbs and flavourings

Fibres, dyes and tannins

Hydrogels and resins

Vegetable oils and oils

Essential oils, extracts, and pure substances as food ingredients and additives of plant origin.

Medicinal and aromatic plants for food supplements

The teaching activity will also be carried out through tutorial sessions carried out by  computer for the utilization of specific databases on the data selection of the plant industrial valuable and marketable plant raw material. This activity was included as a preparation for the final examination test.

Bibliografia e materiale didattico

Oltre alla bibliografia indicata qui, CONSULTARE PORTALE e-LEARNING per materiale didattico

Articoli scientifici e siti web

Monografie farmacopee nazionali e internazionali

Linee guida filiera piante officinali

schede tecniche di materie I di origine vegetale

VOLUMI:

Alessandra Bertoli, Silvia Benucci, Lorenzo Peruzzi, Piccola guida per un nome botanico armonizzato: chi fa che cosa, 92 pag, Ed ETS 2020

Della Loggia, PIANTE OFFICINALI e per infusi e tisane , OEMF, 1993

List P.H., Schmidt P.C., I farmaci di origine vegetale, Ed. HOEPLI Milano, 1989

Bruni, Biologia farmaceutica, Ed. Pearson, 2014 ( cap. 1, 7, 9, 10, 11 e relativo supporto digitale per le schede delle specie vegetali)

Beryl Brintall Simpson, Molly Conner-Ogorzaly “Economic botany: plants in our world, Ed. McGraw-Hill, 1986

Bruni A., M. Nicoletti,  Dizionario di Erboristeria e di Fitoterapia, Ed. Piccin, 2003

Maugini E., Maleci Bini L., Mariotti Lippi M., Botanica farmaceutica, IX Ed., Piccin, 2014

SITOGRAFIA

https://www.efsa.europa.eu/
http://www.ema.europa.eu/
http://www.iss.it/
http://escop.eu/
http://www.salute.gov.it/(Italian Commission on Dietetics and Nutrion)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/https://www.sba.unipi.it/it/risorse/banche-dati/scifindern

 

Bibliography

GENERAL ISSUES

Definition of economic botany. Ethnobotanic and popular internationaltraditions: between legislation, product development and markets. Guidelines and good practices in the selection and documentation of plant species. The botanical name and reference databases by botanical gardens and international guidelines. Medicinal and aromatic plants derived from biotechnology in the production of raw materials for the food industry. Eating the "natural" plant ingredients: selection of primary metabolites versus secondary metabolites in the development of the actual marketable industrial products. Biodiversity, conservation, agriculture and ecology: examples of ethical and sustainable use of plant matrices.

SPECIAL PART

Plants as food

Leaves, branches and roots

Legumes, nuts, and seeds

Cereals (major and minor)

Fruits from temperate, tropical and subtropical regions

Juices and beverages

Algae: industrial raw material between nutrition and pollution

Plants in the food

Spices, herbs and flavourings

Fibres, dyes and tannins

Hydrogels and resins

Vegetable oils and oils

Essential oils, extracts, and pure substances as food ingredients and additives of plant origin.

Medicinal and aromatic plants for food supplements

The teaching activity will also be carried out through tutorial sessions carried out by  computer for the utilization of specific databases on the data selection of the plant industrial valuable and marketable plant raw material. This activity was included as a preparation for the final examination test.

Indicazioni per non frequentanti

Non sussistono variazioni per studenti non frequentanti in merito a programma e modalità d'esame.

prova scritta: redazione di una scheda tecnica su una materia prima di origine vegetale come simulazione di raccolta ed elaborazione di dati nella fase di ricerca e sviluppo aziendale.

FORMAT del REPORT da consegnare secondo date appelli esami: elaborato scritto in versione .pdf oltre che .doc file contemporaneamente a cartella con i pdf del materiale bibliografico consultato e lista bibliografia/sitografia (siti web come indirizzo di pagina completo su cui verificare dato bibliografico riportato, linee guida su portale e-learning). Consultare materiale didattico su pagina e-learning.

I REPORT RAPPRESENTANO PROVA PER OGNI SINGOLO STUDENTE su ARGOMENTO ASSEGNATO dal DOCENTE; NON POSSONO ESSERE PRESENTATI COME ELABORATI COMUNI A PIU' STUDENTI E NON POSSONO ESSERE CONSEGNATI VIA E-MAIL.

VERBALIZZAZIONE ESAME dopo correzione in data indicata su portale e-learning per consegna compiti.  Coloro che non potranno essere presenti in tale data, potranno fare riferimento agli appelli successivi previo conferma presenza via email al docente.

Modalità d'esame

prova scritta: redazione di un report su una materia prima di origine vegetale come simulazione di raccolta ed elaborazione di dati nella fase di ricerca e sviluppo aziendale.

FORMAT del REPORT da consegnare secondo date appelli esami: elaborato scritto in versione .pdf oltre che .doc file contemporaneamente a cartella con i pdf del materiale bibliografico consultato e lista bibliografia/sitografia (linee guida indicate su portale e-learning, siti web come indirizzo di pagina completo su cui verificare dato bibliografico riportato).

I REPORT RAPPRESENTANO PROVA PER OGNI SINGOLO STUDENTE su ARGOMENTO ASSEGNATO dal DOCENTE; NON POSSONO ESSERE PRESENTATI COME ELABORATI COMUNI A PIU' STUDENTI E NON POSSONO ESSERE CONSEGNATI VIA E-MAIL, MA SOLO NELLE SESSIONI DI ESAME PREVISTE.

 

VERBALIZZAZIONE ESAME dopo correzione in data indicata su portale e-learning per consegna compiti.  Coloro che non potranno essere presenti in tale data, potranno fare riferimento agli appelli successivi previo conferma presenza via email al docente.

Note

 LO STUDENTE PUO' ISCRIVERSI AL CORSO E CONTATTARE IL DOCENTE ATTRAVERSO LA PROPRIA EMAIL ISTITUZIONALE

THE STUDENT REGISTRATION COURSE AND CONTACT WITH THE TEACHER BY THROUGH THE USE OF THEIR OWN INSTITUTIONAL EMAIL

I REPORT RAPPRESENTANO PROVA PER OGNI SINGOLO STUDENTE su ARGOMENTO ASSEGNATO dal DOCENTE; NON POSSONO ESSERE PRESENTATI COME ELABORATI COMUNI A PIU' STUDENTI E NON POSSONO ESSERE CONSEGNATI VIA E-MAIL.

Gli studenti sono invitati a consultare la pagina e-learning del corso per prendere visione  del materiale didattico e degli annunci (incontri programmati dal docente per illustrazione corso e modalità esame, valutazione esame e relativa consegna compiti/verbalizzazione)

VERBALIZZAZIONE ESAME dopo correzione in data indicata su portale e-learning per consegna compiti.  Coloro che non potranno essere presenti in tale data, potranno fare riferimento agli appelli successivi previo conferma presenza via email al docente.

 

 

Notes

THE EDITED REPORT REPRESENTS THE FINAL TEST FOR EACH STUDENT ON THE  ASSIGNED TOPIC SUBJECT BY THE TEACHER; THEY MAY NOT BE PRESENTED AS DEVELOPED COMMON TEST FOR MORE STUDENTS AND CAN NOT BE DELIVERED VIA E-MAIL.

Students are invited to consult the e-learning page of the course to view the tutorial material as well as the periodical announcements (meetings programmed by the teacher for program course illustration, task delivery to examination board, examination modality and recording marks)

The DATE for the EXAM MARKS ON-LINE RECORDING  will be indicated on e-learning portal for each exam task. Those who cannot be present on that date, may refer to the following exam appeals upon confirmation of their presence by email to the teacher or by singing on-line in the related student list

Updated: 18/12/2023 21:40