Scheda programma d'esame
MICROBIOLOGY AND HYGIENE
LARA TAVOSCHI
Academic year2018/19
CourseNURSING (LICENSING TO NURSING PRACTICE)
Code091FF
Credits6
PeriodSemester 2
LanguageItalian

ModulesAreaTypeHoursTeacher(s)
IGIENEMED/42LEZIONI24
LARA TAVOSCHI unimap
MICROBIOLOGIAMED/07LEZIONI24
LAURA RINDI unimap
Learning outcomes
Knowledge

The student who completes the course successfully will be able to exhibit solid knowledge in the life cycle of the main pathogenic agents of humans and their interaction with their host, along with the ability to recognize and handle infectious diseases and understand the principles of diagnostic microbiology. The student will also acquire knowledge of hygiene principles and the main physical, chemical, and biological risk factors present in work environment and human life. Lastly, students will be aware of methods to minimize and prevent the risks above , and of preventive and therapeutic approaches against infectious diseases.

Assessment criteria of knowledge

The student will be assessed on: 1. His/her knowledge in general and clinical microbiology; 2. His/her knowledge in hygiene, pre- and post-exposure strategies, epidemiology of diseases and risk factors; 3. Ability to discuss the main course contents using the appropriate terminology; 4. Ability to approach a simple clinical problem, generally a widespread and well-known infectious disease, and describe transmission of infection, clinical symptoms, preventative and therapeutic measures; 5. Patient management; 6. Sanitary economy and appropriateness of intervention measures.

Methods:

  • Final written exam

Further information:
The knowledge of the student will be assessed by specific questions of general and clinical microbiology and hygiene. There is no specific weighting.

Teaching methods

Delivery: face to face

Learning activities:

  • attending lectures
  • participation in discussions

Attendance: Mandatory

Teaching methods:

  • Lectures
Programma (contenuti dell'insegnamento)

Programma del modulo di MICROBIOLOGIA

- Il mondo microbico

- Batteriologia: struttura della cellula batterica; moltiplicazione e crescita dei batteri; spora batterica; classificazione dei batteri di interesse medico; antibiotici.

- Virologia: caratteristiche generali dei virus; replicazione virale; classificazione dei virus animali.

- Micologia: caratteristiche dei miceti; patologie da miceti.

- Protozoologia: organizzazione cellulare e classificaziione dei protozoi.

- Interazione ospite-parassita: il processo infettivo; trasmissione e vie di penetrazione degli agenti infettivi; cenni sul sistema immunitario; meccanismi di patogenicità batterica e virale.

- Principi di diagnosi di laboratorio delle malattie infettive: raccolta del campione clinico; diagnosi diretta e indiretta.

- Infezioni microbiche dell'apparato respiratorio. Streptococchi; caratteri generali; Streptococcus pyogenes; Streptococcus pneumoniae. Micobatteri; tubercolosi.

- Infezioni microbiche dell'apparato gastroenterico. Enterobatteri: caratteri generali; Escherichia coli; Salmonella typhi e salmonelle minori. Helicobacter pylori. I virus dell'epatite.

- Infezioni microbiche del sistema nervoso. Meningococco. Tetano e botulismo. Poliovirus.

- Infezioni microbiche dell'apparato genito-urinario. Gonorrea. Papillomavirus.

- Infezioni microbiche della cute. Staphylococcus aureus.

- Il virus HIV: struttura e replicazione; la storia naturale dell'AIDS; Diagnosi e terapia.

- Malaria.

- Le infezioni ospedaliere.

 

Programma del Modulo di IGIENE

Definizione di Salute. Definizione e obiettivi dell’Igiene. Sanità Pubblica e Medicina Preventiva. Prevenzione primaria, secondaria, terziaria.

Organizzazione Sanitaria Internazionale. Il Servizio Sanitario Nazionale.

Fonti di dati e sistemi informativi. Indicatori delle condizioni sanitarie della popolazione.

Definizione di Epidemiologia: sugli studi epidemiologici e loro applicazione agli interventi preventivi.

Epidemiologia e prevenzione delle malattie cronico-degenerative

  • Definizione, caratteristiche, storia naturale. Fattori di rischio: genetici, individuali, ambientali.
  • Epidemiologia e prevenzione di malattie cardiovascolari, tumori, BPCO, diabete, osteoporosi.

Epidemiologia generale delle malattie infettive.

  • Distribuzione geografica, agenti causali, serbatoi e sorgenti di infezione, modalità di trasmissione, veicoli e vettori.

Prevenzione delle malattie infettive.

  • Interventi rivolti alle sorgenti d’infezione: notifica, tipologia di isolamento, misure contumaciali.
  • Interventi rivolti all’ambiente: sterilizzazione, disinfezione, disinfestazione.
  • Interventi rivolti alla popolazione sana: profilassi immunitaria attiva e passiva, chemioprofilassi.

 

Syllabus

The course provides notions on the world of microbes and their ways to interact with their host, as well as their ability to persist, survive, and cause disease to their natural or acquired hosts, with a special focus on how bacteria, viruses, mycetes, and parasites replicate and regulate their metabolism. The course also approaches the mechanisms exploited by pathogenic agents to enter and travel in the host and cause disease. Strategies adopted by the host to fight infection and the main vaccination approaches exploitable for the most important pathogenic agents will be also described. The second part of the course focuses on the definition of healthy condition, hygiene objectives and strategies suitable to define and plan preventive measures. Particular emphasis is also given to the methods to study epidemiology, sanitary conditions of population, analysis, definition of the risk factors

Bibliografia e materiale didattico

Testi consigliati Modulo Microbiologia:

- De Grazia, Ferraro, Giammanco. Microbiologia e Microbiologia Clinica per infermieri. 2012 Pearson.

- Materiale didattico fornito dal Docente

Bibliography

Roberto Cevenini. Microbiologia Clinica per i corsi di laurea in Medicina e Chirurgia e in Professioni Sanitarie. Seconda Edizione. Piccin Nuova Libraria, Padova, 2010. Igiene e Medicina Preventiva. S. Barbuti, E. Bellelli, G.M. Fara, G. Giammanco. Monduzzi Editore Bologna. Igiene. C. Meloni. Casa Editrice Ambrosiana. Slides and other learning material provided by teachers

Modalità d'esame

Scritto

Updated: 08/11/2018 13:09