Scheda programma d'esame
CHEMICAL RESIDUES IN FOOD OF ANIMAL ORIGIN
LUIGI INTORRE
Academic year2020/21
CourseVETERINARY MEDICINE
Code404GG
Credits3
PeriodSemester 2
LanguageItalian

ModulesAreaTypeHoursTeacher(s)
RESIDUI DI SOSTANZE CHIMICHE NEGLI ALIMENTI DI ORIGINE ANIMALEVET/07LEZIONI24
LUIGI INTORRE unimap
Obiettivi di apprendimento
Learning outcomes
Conoscenze

Gli alimenti di origine animale devono essere conformi alle norme alimentari, comprese quelle relative ai residui di farmaci veterinari, pesticidi e contaminanti ambientali.

Il corso si concentra principalmente sugli aspetti scientifici e normativi, piani di monitoraggio e sui metodi di laboratorio relativi al rischio generato dai residui negli alimenti. Una seconda parte del programma riguarda aspetti pratici quali gli strumenti analitici ed il loro sviluppo

Knowledge

Food of animal origin must comply with food standards including those regarding the residues of veterinary drugs, pesticides, and environmental contaminants.

The Course is mainly focuses on the scientific and regulatory aspects, monitoring plan and laboratory methods regarding the chemical food-born hazard. A second part of the program deals with practical aspects such as the analytical instruments and the development and validation of analytical methods

Modalità di verifica delle conoscenze

Lo studente sarà valutato sulla sua capacità di discutere i contenuti del corso utilizzando la terminologia appropriata. Nell'esame lo studente deve dimostrare le proprie conoscenze  e organizzare una risposta correttamente scritta. Lo studente deve dimostrare la capacità di mettere in pratica ed eseguire, con consapevolezza critica, le attività svolte sotto la guida dell'insegnante durante il corso.

Assessment criteria of knowledge

The student will be assessed on his/her demonstrated ability to discuss the main course contents using the appropriate terminology.  In the exam the student must demonstrate his/her knowledge of the course material and to organize an effective and correctly written reply. The student must demonstrate the ability to put into practice and to execute, with critical awareness, the activities illustrated or carried out under the guidance of the teacher during the course.

Indicazioni metodologiche

Didattica teorica: 12 ore di lezioni frontali con ausilio slides

Area tematica - Tossicologia: 12 ore

 

Didattica pratica: 12 ore

Area tematica - Tossicologia: 12 ore

Lavori di gruppo con supervisione: 0 ore
Sessioni individuali di autoapprendimento: 0 ore
In laboratorio o in aula : 12 ore
Didattica pratica non clinica che coinvolge animali, carcasse o materiale di origine animale: 0 ore
Didattica pratica clinica all’interno delle strutture dell’Università: 0 ore
Didattica pratica clinica all’esterno delle strutture dell’Università: 0 ore

 

Teaching methods

Lectures: 12 h by using ppt slides

Topic: Toxicology 

Practical training: 12 h

Topic : Toxicology

  • Seminars: 0 h
  • Supervised self learning: 0 h
  • Laboratory and desk-based work: 12 h
  • Non clinical animal work: 0 h
  • Clinical animal work intramural: 0 h
  • Clinical animal work extramural: 0 h
Programma (contenuti dell'insegnamento)

 

 

Area tematica - Tossicologia: 16 ore

 

(2:0 h) Tossicocinetica 

(2:0 h) Valutazione del rischio di xenobiotici negli alimenti di origine animale

(2:0 h) Quadro normativo dei residui di droga negli animali

(2:0 h) Residui di farmaci, residui di contaminanti

(1:0 h) Valutazione del rischio tossicologico e microbiologico

(1:0 h) Valutazione dell'esposizione umana

(1:0 h) Limiti massimi di residui

(1:0 h) Tempo di sospensione 

 

Didattica pratica 12 ore

(6:0 h) Metodi analitici per la determinazione di residui

(6:0 h) Analisi dei residui tramite HPLC

 

Syllabus

 

 

Topics: Toxicology

Toxicology 12 h

 (2:0 h) Toxicokinetic

(2:0 h) Risk assessment of xenobiotics in food of animal origin

(2:0 h) Regulatory framework of Drug Residues in Animals

(2:0 h) Drug residues, contaminants residue

(1:0 hToxicological and microbiological risk assessment

(1:0 h) Human exposure assessment

(1:0 h) Maximum Residue Limits

(1:0 h) Drug Withdrawal/Withholding Period

 

 

PRACTICAL TRAINING 12h

(6:0 h) Analytical methods for the determination of residues

(6:0 h) Residues analysis by using HPLC

 

Bibliografia e materiale didattico

Regulatory Aspects for the Drugs and Chemicals Used in Food-Producing Animals in the European Union. In: Veterinary Toxicology (Third Edition) Basic and Clinical Principles, Edited by:Ramesh C. Gupta.

 

Veterinary Pharmacology and Therapeutics, 10th Edition

by Jim E. Riviere, Mark G. Papich, Wiley-Blackwe

 

Drug residues, Reeves PT,  Handb Exp Pharmacol. 2010;(199):265-90.

Bibliography

Regulatory Aspects for the Drugs and Chemicals Used in Food-Producing Animals in the European Union. In: Veterinary Toxicology (Third Edition) Basic and Clinical Principles, Edited by:Ramesh C. Gupta.

 

Veterinary Pharmacology and Therapeutics, 10th Edition

by Jim E. Riviere, Mark G. Papich, Wiley-Blackwe

 

Drug residues, Reeves PT,  Handb Exp Pharmacol. 2010;(199):265-90.

Updated: 07/04/2021 11:15