Scheda programma d'esame
DISEASES OF THE GASTRO-INTESTINAL TRACT AND APPLIED NUTRITION
NICOLA DE BORTOLI
Academic year2022/23
CourseDIETISTIC
Code159FF
Credits6
PeriodSemester 1
LanguageItalian

ModulesAreaTypeHoursTeacher(s)
MALATTIE DELL'APPARATO GASTRO-ENTERICOMED/12LEZIONI24
NICOLA DE BORTOLI unimap
SCIENZE TECNICHE DIETETICHE APPLICATEMED/49LEZIONI24
ANDREA NATALI unimap
Obiettivi di apprendimento
Learning outcomes
Conoscenze

Lo studente che completa con successo il corso avrà la capacità di diagnosticare le patologie più comuni dell'apparato digerente, del pancreas e del fegato e del sistema biliare. Sarà per dimostrare le correlazioni tra patologia e stato nutrizionale. Sarà in grado di formulare un programma alimentare specifico per qualsiasi patologia e deficit nutrizionale.

 

MALATTIE DELL'APPARATO GASTROENTERICO

  • Reflusso gastro-esofageo
  • Gastriti acute e croniche e malattia peptica.
  • Enterocoliti acute e croniche.
  • Malattie infiammatorie croniche intestinali.
  • Diverticolosi, Malattia Diverticolare e Diverticolite.
  • Colon irritabile e dieta Low-FODMAP.
  • Pancreatite acuta e pancreatite cronica.
  • Malattia celiaca.
  • Epatiti acute e croniche.
  • Cirrosi epatica e sue complicanze.
  • Colelitiasi e complicanze.
  • Carcinoma del colon e polipoisi del colon.

DIETETICA APPLICATA

  • cenni di fisiologia della nutrizione
  • valutazione dello stato nutrizionale
  • dietoterapia del reflusso gastroesofageo e della dispepsia la disfagia
  • la dieta nelle malattie infiammatorie croniche intestinali la dieta nelle epatopatie
  • la dieta chetogenica
  • dietoterapia della malattia celiaca
  • la dieta nella cirrosi epatica scompensata
Knowledge

The student who successfully completes the course will have the ability to diagnostic the most common pathologies of the digestive tract,pancreas and liver and biliary system. He will be to demostrate correlations between pathology and nutritional state. He will be able to formulate an alimentary programe specific for any pathology and nutritional deficit.

 

GASTROINTESTINAL DISEASES

  • Gastroesophageal Reflux Disease
  • Acute and chronic gastritis; Peptic ulcer
  • Inflammatory Bowel Diseases
  • Diverticular disease; Symptomatic Uncomplicated Diverticular Disease  (SUDD); Diverticulitis.
  • Irritable Bowel Syndrome and Low-FODMAP Diet.
  • Acute pancreatitis (some informations on Chronic pancreatitis).
  • Coeliac disease.
  • Acute and Chronic Liver Diseases (Viral Hepatitis)
  • Hepatic Chirrosis and its complication.
  • Galbladder calculosis.
  • Colonic neoplasia.

NUTRITION and DIET in GASTROINTESTINAL DISEASES

  • Physiology of nutrition
  • Evaluation of nutritional status
  • Dietetic counseling in gastroesophageal reflux disease; dysphagia and dyspepsia
  • Dietetic counseling in inflammatory bowel disease
  • Dieteticcounseling in heatic diseases
  • ketogenic diet
  • Dietetic counseling in coeliac disease
  • Dietetic counseling in hepatic chirrosis

 

Modalità di verifica delle conoscenze

Le conoscenze verranno verificate attraverso la prova d'esame in forma orale (domande su argomenti trattati a lezione).

Assessment criteria of knowledge

The student will be assessed on his/her demonstrated ability to discuss the main course contents using the appropriate terminology.

Methods:

  • Final oral exam
Prerequisiti (conoscenze iniziali)

Conoscenze di anatomia, fisiologia e patologia generale umana

Prerequisites

Knowledges in human anatomy and physiology; patophysiology

Indicazioni metodologiche

lezioni frontali

metodi di insegnamento:

  • lezioni specidfiche su ogni argomento del corso
  • Seminari approfondimento su tematiche specifiche
  • valutazione degli argomenti necessari ai fini della prova di esame
  • Studio individuale
  • Ricerca bibliografica

Frequenza: obbligatoria con verifica della frequenza a lezione

Teaching methods

Delivery: face to face

Learning activities:

  • attending lectures
  • participation in seminar
  • preparation of oral/written report
  • individual study
  • Bibliography search

Attendance: Mandatory

Teaching methods:

  • Lectures
  • Seminar
Programma (contenuti dell'insegnamento)

MALATTIE DELL'APPARATO GASTROENTERICO

  1. Malattia da reflusso gastroesofageo
  2. Dispepsia e gastriti acute e croniche ed ulcera gastrica/duodenale
  3. Malattia celiaca
  4. Malattie infiammatorie croniche intestinali
  5. Sindrome intestino irritabile e dieta low-FODMAP
  6. Pancreatite acuta/cronica
  7. Calcolosi della colecisti
  8. Non-alcoholic fatty liver disease/steatoepatite non alcolica cenni epatite da alcol
  9. Epatiti acute/epatiti croniche virali
  10. Cirrosi epatica inquadramento e complicanze
  11. Probiotici e prebiotici – fibre alimentari (cenni)

 

DIETETICA APPLICATA

  1. cenni di fisiologia della nutrizione
  2. valutazione dello stato nutrizionale
  3. dietoterapia del reflusso gastroesofageo e della dispepsia la disfagia
  4. la dieta nelle malattie infiammatorie croniche intestinali la dieta nelle epatopatie
  5. la dieta chetogenica
  6. dietoterapia della malattia celiaca
  7. la dieta nella cirrosi epatica scompensata
Syllabus

Pathology of the digestive tract: esophagus (gastro-esophageal reflux disease, dysmotility, acalasia, cancer); stomach (gastritis, peptic disease, dysmotility, cancer); small intestine (malabsorption, coeliac disease, Crohn disease, lactose intolerance, Bacterial Overgrowth); colon (irritable bowel syndrome, diverticular disease, polyposis, ulcerative colitis, cancer); liver and biliary tract (acute and chronic hepatitis, liver cirrhosis, cholelithiasis, cancer); pancres (acute and chronic pancreatitis). Principle of clinical nutrition for each of these pathologies.

DISEASES OF THE GASTROENTERIC SYSTEM

Gastroesophageal reflux disease Acute and chronic dyspepsia and gastritis and gastric / duodenal ulcer Celiac disease Chronic inflammatory bowel diseases Irritable bowel syndrome and low-FODMAP diet Acute / chronic pancreatitis Calculosis of the gallbladder Non-alcoholic fatty liver disease / non-alcoholic steatohepatitis. Outline of alcoholic hepatitis Acute hepatitis / chronic viral hepatitis Cirrhosis of the liver, classification and complications Probiotics and prebiotics - dietary fiber (outline)

APPLIED DIETETICS

hints of nutrition physiology evaluation of the nutritional status diet therapy of gastroesophageal reflux and dyspepsia dysphagia diet in chronic inflammatory bowel diseases diet in liver diseases the ketogenic diet diet therapy of celiac disease diet in decompensated liver cirrhosis

Bibliografia e materiale didattico

Unigastro - Manuale di Malattie Apparato Digerente - edizione EGI 2019/2021

SLEISINGER, FORDTRAN: Gastrointestinal and liver disease: phathophysiology, diagnosis, menagement. Sunders Co., Philadelphia 2010

Bibliography

Unigastro - Digestive Disease - edizione EGI 2019/2021

SLEISINGER, FORDTRAN: Gastrointestinal and liver disease: phathophysiology, diagnosis, menagement. Sunders Co., Philadelphia 2010

Modalità d'esame

Prova orale

Assessment methods

Oral exam

Updated: 04/12/2022 10:12