Modules | Area | Type | Hours | Teacher(s) | |
APICOLTURA E APIDOLOGIA | AGR/11 | LEZIONI | 32 |
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Al termine del corso: durante l'esame orale, il/la candidato/a dovrà dimostrare di possedere le conoscenze acquisite durante le lezioni frontali e le esercitazioni di laboratorio/uscite didattiche in apiario. Dovrà inoltre dimostrare di organizzare con una esposizione orale chiara e logica le tematiche affrontate.
At the end of the course: during the oral exam the student must be able to demonstrate his/her ability to report the knowledge acquired during the oral lectures and laboratory practices, with a good organization of the learned concepts accompanied by an effective exposition.
Al termine del corso: esame orale.
At the end of the course: final oral exam.
Al termine del corso: lo studente avrà acquisito la conoscenza delle complesse dinamiche della biologia della colonia di Apis mellifera, delle metodiche funzionali al suo allevamento, delle principali avversità. Avrà inoltre maturato conoscenza di base fisico-chimica sui principali prodotti dell'alveare (miele, polline, gelatina reale, propoli).
The student who successfully completes the course will have the knowledge of the main issues concerning the honeybee's morphology, biology and ethology. Moreover, the student will acquire basic knowledge on bee's diseases and related control strategies. He or she will acquire the modern technical skills required to manage honeybee colonies and will be able to analyze and correlate the factor influencing the honeybee's rearing. Lastly, he or she will achieve basic systematic knowledge on different insect pollinators belonging to the Apoidea superfamily, as well as on their use to enhance pollination of crops.
Durante il corso: periodiche sessioni di confronto dialettico face-to-face in aula.
Alla fine del corso: esame orale di verifica delle competenze.
During the course: face-to face traning sessions
At the end of the course: final oral exam.
Alla fine del corso: capacità di riconoscere e risolvere problematiche relative allo stato fisiologico/sanitario delle famiglie di api e al loro allevamento, anche tramite un uso corretto delle attrezzature apistiche.
At the end of the course: ability to recognize and solve problems related to physiological/disease status of bee families and their rearing, including through proper use of beekeeping equipments.
Durante il corso: esercitazioni pratiche in laboratorio e in apiario; partecipazione a seminari. Gli studenti saranno accompagnati in aziende apistiche dove potranno acquisire pratica nelle principali operazioni di tecnica apistica. Essi saranno inoltre coinvolti in esercitazioni di laboratorio sulle principali analisi del miele.
During the course: practical work in the laboratory and in the apiary; participation in meetings.
Students will be accompained in apicultural farms where they will be involved in pratical applications as concerning techniques for honeybee's rearing. Moreover, students will be involved in laboratory activity as concerns the main honey analyses.
Conoscenze di base di Entomologia generale.
Basic knowledge of general entomology.
Non previste
Not required.
PARTE PRIMA: BIOLOGIA
PARTE SECONDA: ALLEVAMENTO E PRODOTTI
The course provides: (1) basic systematic knowledge on different insect pollinators belonging to the Apoidea superfamily, with special reference to the Apidae family, genus Apis; (2) knowledge of the pedotrophic cell in Hymenoptera Apoidea and description of honeybee's morpho-bio-ethological features, in order to understand the processes leading to the honey's formation; (3) presentation of both the beehive and honeybee society and description of the techniques for honeybee's rearing, aimed at the production of honey and other products (royal jelly, pollen, propolis, venom); (4) presentation of the main issues related to insect-pollinated plants.
A. Contessi, 2009 (e ristampe successive) - Le Api. Biologia, allevamento, prodotti. Edagricole (ristampa 3° edizione), Milano, 497 pp.
F. Frilli, R. Barbattini, N. Milani, 2001 - L'ape, forme e funzioni. Edagricole, Bologna, 112 pp.
Altro materiale informativo sarà fornito dal docente durante il corso.
A. Contessi, 2009 - Le Api. Biologia, allevamento, prodotti. Edagricole (ristampa 3° edizione), Milano, 497 pp.
F. Frilli, R. Barbattini, N. Milani, 2001 - L'ape, forme e funzioni. Edagricole, Bologna, 112 pp.
Further bibliography (research articles, reviews, special issues on dedicated topics) will be indicated during the course.
I non frequentanti potranno avere accesso al contenuto delle lezioni tramite il registro on line nella pagina dedicata al docente sul sito www.unipi.it; potranno inoltre richiedere al docente il materiale didattico utilizzato a lezione.
Lectures content will be provided by on line register at www.unipi.it. Moreover, students may also request the didactic materials used in class to the teacher.
Prova orale finale con voto in trentesimi.
Final oral exam.
Nessuno.
Not provided.
Nessuna.
Not provided.