Modules | Area | Type | Hours | Teacher(s) | |
ORTICOLTURA DI PRECISIONE E SISTEMI PROTETTI | AGR/04 | LEZIONI | 64 |
|
Al termine del corso:
The student who completes the course successfully will be able to demonstrate a solid knowledge of the main issues related to technical and agronomic aspects tied to the forced cultivation of various types of greenhouse products, including flowers, vegetables, bedding plants and ornamental plants crops with particular attention to best management of resource (water, nutrient, etc.) in relation to different growing system (conventional, integrated and soilless culture).The student will have acquired the knowledge related to the main characteristics of the protected crops sector and in particular the aspects concerning the design and construction of greenhouse plants according to the different forcing systems of horticultural species and in relation to the different growing system (conventional, integrated and hydroponics).
Per l'accertamento delle conoscenze saranno svolti dei test e degli incontri tra il docente e gli studenti che si svolgeranno con prove di accertamento finalizzate alla valutazione delle conoscenze acquisite
For the assessment of the knowledges ongoing oral tests will be carried out, besides meetings between the teacher and the students by means of lessons aimed at evaluating the gained information.
Al termine del corso:
At the end of the course the student will acquire skills and knowledges for passing the examination and also ability and learning methods suitable for the upgrading and continuous promotion of skills in the protected cultivation.
Durante lo svolgimento del corso vengono effettuate domande di di accertamento durante le quali lo studente dovrà dimostrare di aver appreso le nozioni fondamentali degli argomenti trattati a lezione.
During the course assessement lessons will be carried out during which the student must prove to have acquired the ability to solve basics of the topics covered in class.
Alla fine del corso lo studente potrà acquisire e/o sviluppare:
At the end of the course the student will acquire and/or develop:
La verifica dei comportamenti sarà effettuata:
durante le esercitazioni di accertamento finalizzate a valutare il comportamento dello studente di fronte alle problematiche poste dal docente
The behaviour verification will be carried out during the assessment exercieses posed by the teacher
Per affrontare l'insegnamento sono necessarie le conoscenze iniziali di: Principi generali di orticoltura e floricoltura, Agronomia Generale, Fisiologia Vegetale.
The course require initial knowledges concerning:
General Agronomy, Plant Physiology, Soil Chemistry.
Saranno illustrate le principali caratteristiche del settore delle colture protette analizzando in modo particolare gli aspetti relativi alla influenza dei parametri ambientali sulla crescita e sul comportamento ecofisiologico delle principali specie ortofloricole. Il corso prevede lezioni, dimostrazioni o esercitazioni, oltre ad un’escursione fuori sede, per un totale di 6 CFU (64 h).
Programma dettagliato del corso
-Tipologie costruttive degli apprestamenti protettivi; criteri di scelta nella realizzazione delle serre.
Saranno prese in esame alcune specie orto-floricole (pomodoro, ortaggi da foglia, melone, crisantemo e rosa) e dopo una breve descrizione delle caratteristiche botaniche e della loro importanza economica, si procederà ad un’analisi della tecnica colturale tradizionale ed innovativa evidenziando i punti di maggior importanza ai fini del controllo dell’impatto ambientale.
- Durante il corso sono previste delle esercitazioni partiche sul calcolo del fabbisogno energetico, formulazione dei piani di concimazione per le colture ortofloricole integrate, calcolo delle soluzioni nutritive per le colture idroponiche; iniltre sono previsite delle visite aziendali specializzate nel settore ortofloricolo.
The course illustrates the major characteristics of the protected crop sector and analyses in detail aspects relating to the effect of environmental parameters on the growth and ecophysiological behaviour of major horticultural species. Production aspects of the different crops will be addressed in terms of rational production programming from a space-time viewpoint, while at the same time assessing the quantity-quality characteristics of productions with respect to a greater efficiency of the resources used in the production process and the softening of the environmental impact determined by protected crops. The course also deals with integrated production, crop physiology, soilless cultivation, irrigation and fertilization.
Il materiale didattico presentato a lezione è messo a disposizione degli studenti attraverso il portale E-learning
Tutto il materiale didattico è messo a disposizione sul portale di E-learning e gli studenti non frequantanti possono seguire lo svolgimento delle lezioni.
Not-attending students can follow the lesson using the teaching material provided on the E-learning web site by the teacher before the beginning of the lectures and consulting the lesson log.
La verifica finale sarà orale e potrà essere integrata con un progetto o tesina ed il voto sarà espresso in trentesimi.
During the oral examination the student must be able to demonstrate his/her knowledge of the course material and be able to discuss the reading matter thoughtfully and with propriety of expression